OHO Live TV Suomi

Joka päivä jotain uutta

Brasilia

Kauan eläköön Keskustan “protektionismi”

Jokavuotiset Brasilian metsäpalot olivat jälleen vauhdissa. Näkyvyys oli paikoitellen hyvin heikkoa ja savu näkyi selvästi sateliittikuvista.

Maailma kauhisteli tapahtumaa ja EU yritti erilaisia vastakeinoja Brasilialle saadakseen palot sammutettua nopeammin. Brasilian sademetsää kutsutaan maailman keuhkoiksi. Monet tahot kommentoisivat, että tapahtuma on hirveää ja happi loppuu maailmasta, kun kaikki palaa.

Brasilian tämän vuoden palot olivat vähän aikaisempia suuremmat, eivätkä ne kattaneet koko valtavaa sademetsää, vaan ainoastaan pienen osan siitä. Euroopan koko johto neuvotteli avusta ja EU sai käsittääkseni 20 miljoonaa euroa kasaan metsäpaloja auttamaan. Notre Damen palo Pariisissa sai muistaakseni pari miljardia parissa viikossa.

Eli vaaditaan toisilta kaikkea, mutta oma osa voi ja saa jäädä mitättömäksi.

Tämän on meillä hyväksyttävää.

Suomi EU:n puheenjohtajamaana, antoi luonnollisesti myös omansa keskusteluun. Elokuun lopussa 23.8., keskustan valtionvarainministeri Mika Lintilä vaati ja ehdotti EU:lle, että brasilialainen naudanliha tulisi laittaa heti tuontikieltoon.

Hänen mukaansa tämä boikotti saisi metsäpalot sammumaan heti.Tosi on, tuodaanhan sitä brassilihaa Suomeen, ja jopa 1,5 % koko Suomen Brasilian tuonnista.

Pari päivää myöhemmin keskustan maa- ja metsätalouden ministeri Jari Leppä pari paremmaksi ja ehdotti pääministeri Antti Rinteelle, että tehdään Suomi soijattomaksi vuoteen 2025 mennessä. Tätä Rinne pitää hyvänä ajatuksena.

Keskustan kansanedustaja Mikko Kärnä puolestaan, vaatii koko EU:n alueelle Brasilialaisen soijan tuonnin tuontikieltoa. Tätä soijaakin siis tulee Brasiliasta Suomeen, ja jopa alle prosentin koko Suomen Brasilian tuonnista.

Soijaa saadaan myös Yhdysvalloista, mutta minkään soijan, ei tiedetä sisältävän yhtä paljon proteiinia, mitä brasilialaisen.

Suomi vaan soijattomaksi, vaikka se nykytilanteessa aiheuttaisi maataloudelle vielä suurempia tappioita. Mistä vastaavanlaista rehua eläimille sitten tehtäisiin? Tämän jälkeen on varmaan hyvä mainita, että Suomen suurin tuonti Brasiliasta koostuu sellusta.

Sitä tuodaan meille Brasiliasta noin 236 miljoonan euron edestä ja se vastaa Brasilian tuonnista jopa 41 %. Sitä sellua ei kuitenkaan koskaan ole vaadittu asetettavaksi tuontikieltoon.

Kaiken tämän jälkeen unohtui vielä mainita, että sellun jätti, Stora Enso, omistaa Brasiliassa sellutehtaita yhdessä brassiyhteisöjen kanssa. Ymmärtääkseni Stora Enson suurimmat omistajat ovat Suomen valtio, eri yhtiöiden kautta.

Onhan se tietysti niin, että herrat Lintilä, Kärnä ja Leppä varmaan tämän selluasian olivat kokonaan unohtaneet.

Suomalainen