OHO Live TV Suomi

Joka päivä jotain uutta

Uutinen Päivän News Yhteenveto

Yhteenveto päivän ulkomaan uutisista

Reuters

Iran kiistä Yhdysvaltojen syytteet Iranin olleen vastuussa Saudi Arabian hyökkäyksistä. Iran sanoo olevansa valmis sotaan. Yhdysvaltain Mike Pompeo syyttää Irania hyökkäyksistä maailman öljyvarantoihin.

Iranin vallankumouksellisen puolustusjoukon ilmailujoukkueen komentaja Amir Ali Hajizadeh sanoi tänään, että USA:n tukikohdat ja lentotukialukset ovat Iranin ohjusten kantamassa. Tämä tapahtui päivän sen jälkeen, kun huthikapinalliset hyökkäsivät kahteen Saudi Arabiassa oleviin Aramcon öljytuotantolaitoksiin. Hajizadeh sanoo, että “kaikkien tulisi tietää, että Amerikan tukikohdat ja lentotukialukset 2000 km säteellä Iranin ympärillä ovat ohjuksiemme kantamissa”. Puolivaltiollinen uutistoimisto Tasnim toteaa myös Hajizadehin sanoneen, että “Iran on aina ollut valmis täysimittaiseen sotaan”.

Britannian pääministeri Boris Johnson sanoo Pohjois-Irlannin raja neuvotteluiden edeneeen erittäin hyvin ja, että hän on hyvin luottavainen tilanteeseen.

Britannian Brexit ministeri Barclay toteaa, että neuvottelut kohti Brexit-sopimusta etenevät, vaikkakin merkittävää työtä onkin vielä tehtävä.

Britannian sisäministeri Priti Patel sanoo pääministeri Boris Johnsonin olevan täysin sitoutunut pääsemään sopimukseen Brexitistä.

Turkin puolustusministeri totesi tänään, että venäläisten toinen S-400 ohjuspuolustusjärjestelmän patteristo on toimitettu ja, että se on käyttökunnossa huhtikuusta 2020 alkaen.

“Ranska tuomitsee tiukasti hyökkäykset saudien öljyntuotantolaitoksiin, jotka ovat aiheuttaneet häiriöitä maailmanlaajuiseen öljyntuotantoon”, sanoi Ranskan eurooppa- ja ulkoministeri Jean-Yves Le Drian tänään.

Öljyalan asiantuntijat odottavat öljynhinnan nousevan huomenna maanataina 5 – 10 USD tynnyriltä. Mahdollista on myös, että barrel hinta voi nousta, jopa 100 USD:tä mikäli ei Saudi Arabia tarpeeksi nopeasti pysty paikkaamaan hyökkäyksien takia menetettyjä määriä.

Saudien Aramco on todennut intialaiselle öljynjalostajalle, että öljyntuotantoon ei kohdistu välittömiä vaikutuksia.

Valkoisen Talon neuvonantaja Kellyanne Conway sanoo Yhdysvaltain olevan valmis hyödyntämään tarvittaessa strategisia öljyvarantojaan tasapainottaakseen maailmanlaajuista energiahuoltoa.