OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Päivän ulkomaan uutisia lyhyesti

Stena Ab:n toimitusjohtaja Dan Sten Olsson sanoo tänään saaneensa ilmoituksen Iranilta, että sen omistama ja brittiläisen lipun alla purjehtiva m/t Stena Impero, jonka iranilaiset joukot kaapppasivat henkilökuntineen heinäkuussa tänä vuonna, vapautettaisiin vielä tänään. Iranilainen virkamies on tänään myös tiedottanut asiasta, sanoen laivan lähtevän pian Bandar Abbbasin satamasta kohti kansainvälisiä vesiä. Hän ei kuitenkaan antanut muuta lisätietoa vapauttamisajankohdasta.

Matkanjärjestäjä Thomas Cookin Tunisian asiakkaita ei päästetty lähtemään hotellista lauantai yöllä. Hotellivieraat sanovat, että hotelli jarrutti heidän lähtöään moneksi tunniksi, koska pelkona oli, että onko Cook maksamassa hotellin laskuja vai ei. Tunisian viranomaiset kuitenkin sanoivat, että tapahtuma oli väärinkäsitys. Maailman vanhimman matkatoimiston Thomas Cookin johto piti vielä tapamisia sunnuntaina illalla, jotta saisivat yrityksen pysymään “pinnnalla”. Britannian hallituksella on suunnitelmia miten mahdollisesti joutua tuomaan ulkomaille jäänneet matkustajat kotiin. Cookilla on tällä hetkellä 600 000 matkustajaa lomailemassa ympäri maailma. “Maanantaina tiedämme asiasta enemmän,” sanoi yrityksen hallituksen edustaja.

Israelin presidentti Reuven Rivlin aloitti sunnuntaina neuvottelut eri puolueiden kanssa siitä, kuka johtaa Israelia jatkossa. Toiveena on yhteisrintama, vaikkakin Ganz ei vielä ole sitä hyväksynyt. Kolme suurinta ovat nyt Benny Ganzin johtama Sinivalko-puolue, joka sai uudessa hallituksessa 33 paikkaa, Netanyahun Likud-puolue 31 ja yllättäjänä arabijohtoinen Yhteislista-koalitio 13 paikalla, joka siis tekee arabipuolueesta Israelin kolmanneksi suurimman ryhmittymän. Saatujen tietojen mukaan arabiryhmittymä tukee Ganzia, joten Ganz arabeineen muodostaa mahdollisesti jatkossa enemmistön.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo kehotti sunnuntaina kaikkia valtioita vastustamaan Kiinan vaatimuksia käännyttää uigurimuslimeja uskonnostaan ja kulttuuristaan. YK:n mukaan noin miljoona uiguria ja muita muslimivähemmistöryhmiä on suljettu kaukaisille “työleireille” Xinjiangin alueelle.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo sanoi sunnuntaina, että Yhdysvaltain tarkoituksena on välttää sota Iranin kanssa ja, että Persian lahdelle lähetetyt lisäjoukot ovat pelottelun ja puolustuksen vuoksi paikalla. Fox Newsille sunnuntaina puhuessaan Pompeo sanoi olevansa varma, että Yhdysvaltain presidentti Donald Trump toimisi, mikäli pelottelut epäonnistuvat ja, että Iranin johto on tästä hyvin selvillä.

Tanzanian presidentti John Maguli sanoi sunnuntaina, että ihmiset jotka on pidätetty veropetoksista, rahanpesusta ja muista talousrikoksista tulisi vapauttaa, mikäli he myöntävät syyllisyytensä ja palauttavat rahat. John Maguli sanoi tämän olevan suositus ja, että ei ollut selvää mikä hänen sanojensa vaikutus olisi viime aikaisiin liiketoiminnan johtajien ja muiden tahojen pidätyksiin sisältäen toimittaja Erick Kabenderan.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo sanoi sunnuntaina, että presidentti Donald Trumpin poliittinen kilpailija Joe Biden tulisi asettaa tutkintaan, mikäli todisteet osoittavat, että hän sekaantui väärin suojatakseen poikaansa Ukrainassa tehtävässä tutkinnassa. “Uskon, että jos varapresidentti Biden käyttäytyi sopimattomasti, jos hän suojasi poikaansa ja puuttui Ukrainan johdon toimintaan lahjontana katsottavaksi tavalla, niin uskon, että meidän tulisi katsoa tämä asia loppuun asti,” Pompeo sanoi.

Kaksi lentoa käännytettiin tänään sunnuntaina Dubain kansainväliseltä lentokentältä epäillyn droni-toiminnan vuoksi, joka oli jo toinen tämän tyyppinen häirintä tänä vuonna Dubaissa.

Pankeilla joilla on taseissaan yli 47 triljoonaa dollaria ja jotka vastaavat yli kolmanneksen teollisuudesta maailmanlaajuisesti, muun muassa Deutshe Bank, Barclays ja Citigroup, hyväksyivät tänään uuden YK:n tukeman “vastuullisen pankkitoiminnan” toimintatavat, taistellakseen ilmaston muutosta vastaan ja siirtääkseen lainakirjojaan pois fossiilisistä polttoaineista sekä nopeuttaakseen yritysten ja valtioiden mukaan tuloa, estääkseen katastrofaalisen maailmanlaajuisen ilmaston lämpenemisen.