OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Emilia Korhonen Squashin Malesian Avoimissa

Suomen naissquashin kakkospelaaja Emilia Korhonen aloittaa keskiviikkona urakkansa Malesian avoimessa ammattilaisturnauksessa. Korhonen on mukana 24 pelaajan kisassa, jossa palkintorahaa on yhteensä 20.000 dollaria.

Korhosen seuratoveri Suomessa ja maamme tämän hetken kirkkain squashpelaaja Emilia Soini osallistui viime viikolla samankokoiseen kisaan Kanadassa ja selviytyi hienosti välieriin. Korhonenkin lähtee kisoihin luottavaisena hakemaan hyvää sijoitusta.

”Nyt kun kausi on alkanut, fiilis on tosi hyvä ja innostunut, kun tietää että takana on paljon kovaa treeniä ja pääsee taas kesätauon jälkeen kisaamaan. Kesän ja alkusyksyn treenit Bristolissa ovat vieneet omaa peliä eteenpäin”, Korhonen tiivistää.

Ammattivalmentajan opissa

Korhonen (23 v.) asuu ja harjoittelee Bristolissa entisen englantilaisen huippupelaajan Hadrian Stiffin johdolla. Stiff oli parhaimmillaan ammattilaislistan sijalla 54, Korhonen tällä hetkellä sijalla 111.

”Bristolissa on loistava treeniympäristö, käyn kentällä viikoittain Stiffin kanssa, siihen lisäksi muut harjoitukset kentällä ja treenit fysiikkavalmentajan kanssa. Harjoittelen myös poikaystäväni kanssa niin kentällä kuin salilla, mikä on motivoivaa, kun on joku koko ajan puskemassa eteenpäin.”

Seuraavat kisat Malesian jälkeen ovat lokakuussa Intiassa ja sen jälkeen pari kisaa sekä marraskuussa että joulukuussa. Naisten ammattilaiskisojen kohdalla ongelmana on tällä hetkellä se, että kisat tulevat kalenteriin valitettavan lyhyellä varoitusajalla ja tekevät pitkäjänteisemmän valmentautumisen haasteelliseksi.

Opinnot loppusuoralla

Korhonen opiskelee Englannissa markkinointia. Hän aloitti opintonsa Birminghamin yliopistossa, josta siirtyi Bristoliin ja viimeistelee nyt opintojaan sen yliopistossa tavoitteenaan maisterin tutkinto.

”On motivoivaa tietää, että kun saan opintoni valmiiksi toivottavasti vuoden loppuun mennessä, ovat monen vuoden opiskelut paketissa ja voin keskittyä kokonaan squashiin, mikä on ollut unelmanani. Tarkoituksena on jäädä opintojen jälkeenkin Bristoliin asumaan, sillä jo vuoden jälkeen siitä on tullut koti. Itse kaupunki on eläväinen ja viihtyisä, treeniympäristö loistava ja yhteydet Eurooppaan ja muualle maailman kisoihin ovat hyvät”, Korhonen kertoo tulevaisuuden ajatuksiaan.

Tenniksestä squashiin

Korhonen aloitti squashin 11-vuotiaana pelattuaan sitä ennen viisi vuotta tennistä. Hän liittyi Espoo Squash Rackets Clubiin, joka on edelleen hänen seuransa Suomessa. Kun hän lukioaikanaan lähti vaihto-oppilaaksi Walesiin, squash oli jo vahvasti mukana ja palattuaan vuoden kuluttua takaisin hän pelasi ja suoritti lukion loppuun, jonka jälkeen lähti jatkamaan opintojaan Birminghamiin, joka oli myös squashin kannalta hyvä ratkaisu. Sillä tiellä hän on edelleen ja tulevaisuuskin näyttää tällä hetkellä olevan siellä.

Nouseva trendi

Korhonen on voittanut urallaan SM-kultaa vuonna 2018 ja kuulunut jo vuosia Suomen maajoukkueen vakiokalustoon. Henkilökohtaisen uran rinnalla Korhonen on keskeinen palanen Suomen Squashliiton viime vuonna käynnistämää #ROAD2HEL-projektia, jonka ykköstavoitteena on Suomen naisten squashmaajoukkueen mitali omissa kotikisoissa vuonna 2021. Projektin toinen tärkeä tavoite on parantaa Suomen naissquashin tunnettuutta ja näkyvyyttä.

Projektin muut pelaajat ovat Soini ja Riina Koskinen. EM-joukkue nousi vuoden 2019-kisoissa A-ryhmään, jossa pelataan mitaleista ja koska Euroopan mestaruudesta pelataan vuosittain, ensi vuoden kisojen tavoitteena on minimissään säilyminen A-ryhmässä, jotta kotikisojen unelma voisi elää.

”Ammattilaisrankingini on tällä hetkellä 111 ja seuraava tavoite on päästä 100 sisälle. Se vaatii kovia kisoja ja kohtalaista menestymistä niissä. Malesiassa ensimmäinen vastustajani on isäntämaan Ooi Kah Yan, 18-vuotias pelaaja, jonka ranking (86.) on parempi kuin minun, mutta se ei tarkoita mitään. Oma peli käyntiin ja piste kerrallaan, ei se sen ihmeellisempää ole”, Korhonen tiivistää.

Emilia Korhosen peli Ooi Kah Yania vastaan alkaa keskiviikkona 25.9. klo 22.30 Suomen aikaa.

Kuvat: Mirri+Me, Tommi Tapola