OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Etelä-Korea ehdottaa rauhanvyöhykettä

Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in ehdotti tiistaina, että YK voisi luoda “kansainvälisen rauhanvyöhykkeen” korvaamaan niemimaan jaon. Hän esitti näkemyksensä viimeisestä kylmän sodan rajasta YK:n yleiskokoukselle.
Vasemmalle kallistuneen presidentin diplomatia on tasoittanut tietä presidentti Donald Trumpin ja Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin historiallisille huippukokouksille.
Moon pyysi kansainväliseltä yhteisöltä sitoutumista Koreoiden yli 60 vuotta jakaneen 250 km pituisen demilitarisoidun alueen korvaamiseen kansainvälisellä rauhanvyöhykkeellä.
Vyöhyke olisi Moonin mukaan, Kimille lisäkannustimena ydinaseista luopumiselle, jota on yli vuoden kestäneiden Pyongyangin ja Washingtonin välisten on/off neuvotteluiden kautta pyritty samaan aikaan. Tämä voisi myös olla institutionaalinen ja realistinen takuu Pohjois-Korean turvallisuudelle, hän sanoi.
RT