OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Vaatteet pois ja valokuvaan

Nämä naiset haluavat muuttaa maailmaa! Suomalaisvalokuvaajien #älämahdumuottiin -projekti haastaa New Yorkissa – projektin kuvissa riisutaan vaatteet tasa-arvon & suvaitsevaisuuden puolesta

Ammattivalokuvaajat ja valokuvataiteilijat Mirkku Merimaa ja Niina Stolt aloittivat #älämahdumuottiin-projektin, jotta kenenkään ei tarvitsisi tuntea olevansa vääränlainen. Tosin he eivät itsekään aluksi tienneet kuinka suuri projektista kasvaa.

“Kun kuvasimme ensimmäiset #älämahdumuottiin-kuvat keväällä 2017 emme ajatelleet rakentavamme kansainvälisesti vallankumouksellista, yhteiskunnallista empatialiikettä tai edes kuvaavamme tämän tyyppisiä kuvia muuta kuin kertaluontoisesti. Silloin kahden päivän aikana kuvassa käyneet 150 ihmistä kuitenkin vakuuttivat meidät siitä, että projektia tarvitaan ja kuvia pitää kuvata lisää”, nyt ensimmäistä kansainvälistä #älämahdumuottiin aka #breakthemold -kuvauspäivää ja -näyttelyä valmistelevat taiteilijat kertovat.

#älämahdumuottiin / #breakthemold -projekti on yhteiskunnallinen taide- ja hyväntekeväisyysprojekti, jossa kuvataan ihmisiä alasti mallinuken kanssa. Mallinukke symboloi epärealistisia paineita ja odotuksia, joille useimmat meistä altistuvat. Projektilla edistetään tasa-arvoa, suvaitsevaisuutta, yhteisöllisyyttä ja itsensä hyväksymistä. 

“Tällä projektilla me haluamme ravistella ajatuksia siitä minkälaisia meidän ihmisten “kuuluu olla”. Haluamme tuoda ihmiset näkyväksi monimuotoisina, ihanina, ihmeellisinä ja arvokkaina”, Niina Stolt kuvailee.

Projektissa käsitellään hankaliakin aiheita, kuten häpeää ja riittämättömyyden tunteita lempeällä, empaattisella ja osallistavalla tavalla. Projektilla kyseenalaistetaan olemassa olevat muotit ja kannustetaan ihmisiä tulemaan näkyväksi. Projektin kuvissa ollaan alasti, joten osallistujat ottavat rohkean askeleen ja riisuvat sekä konkreettisesti että kuvainnollisesti suojamuurinsa ja astuvat näkyville omana, paljaana itsenään “Kukaan meistä ei mahdu muottiin, eikä kenenkään tarvitse mahtua.” Mirkku & Niina tiivistävät.

Nyt käsillä on ensimmäinen askel projektin kansainvälistämiseen, kun perustajakaksikko suuntaa projektin kanssa New Yorkiin riisumaan amerikkalaisia.  New Yorkissa Merimaa ja Stolt kuvaavat lisää kuvia #älämahdumuottiin -projektiin. Kaikille avoimet ja ilmaiset kuvaukset järjestetään 19.10.2019 Chelseassa Center for Social Innovationin tiloissa. Samassa paikassa on esillä 14.-20.10.2019 ensimmäinen kansainvälinen #älämahdumuottiin / #breakthemold-näyttely.

“Olemme todella innossamme, että pääsemme maailman ehkä monimuotoisimpaan kaupunkiin kuvaamaan lisää kuvia #älämahdumuottiin-projektiimme! Samalla vähän jännittää miten siellä (New Yorkissa) suhtaudutaan projektiin, amerikkalaisilla on kuitenkin paljon monimutkaisempi suhtautuminen alastomuuteen kuin meillä suomalaisilla.” Mirkku ja Niina kertovat.

Projekti, joka alkoi kahden hyvin erilaisen taustan omaavan naisen yhteistyöstä ja unelmasta tuoda ihmiset näkyväksi itselleen ja muille on muuttamassa muotoaan ja siitä on tulossa kollektiivi – kansainvälinen, yhteiskunnallinen empatialiike, johon on jo nyt osallistunut heidän lisäkseen 12 valokuvaajaa ja yhteensä #älämahdumuottiin-kuvia on kuvattu jo 1200.

Projektissa ovat mukana perustajien lisäksi ammattivalokuvaajat: Mari-Elina Lemmetty, Sari Muhonen, Emmi Virtanen, Maria Grönroos, Jenni-Maria Könönen, Mika Vallineva, Tiina Haring, Marc Sabat, Kati Latva-Panula, Mervi Sarenius, Reetta Muranen & Tiia Ennala. 

-Projekti on tärkeä niin monella eri tasolla! #älämahdumuottiin-projekti tarjoaa sekä valokuvataiteilijoille että kuvaukseen osallistujille mahdollisuuden tehdä jotain merkityksellistä, rohkeasti ylittää itsensä, olla osana jotain isompaa sekä osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun ja olla mukana muuttamassa maailmaa Merimaa ja Stolt kertovat

Kuvissa esiintyy esim. eri kokoisia, ikäisiä, rotuisia ja sukupuolisia ihmisiä, ja samalla myös esimerkiski syöpäselviytyjiä, avannepotilaita, alopeciaa-sairastavia, eri seksuaaliryhmien edustajia, lyhytkasvuisia, mielenterveyskuntoutujia, syömishäiriötä sairastavia ja siitä toipuneita, liikuntarajoitteisia ja paljon paljon muita, joiden tarinat ja osallistumismotivaatio paljastuvat projektin edetessä. Moni osallistujista on myös jakanut sosiaalisessa mediassa omia ajatuksiaan siitä miksi ovat osallistuneet ja miten projekti on heitä koskettanut.

“Työssämme valokuvaajina kohtaamme ihmisten epävarmuuksia ja näemme kuinka rumasti ihmiset puhuvat itselleen. Mietimme keinoa auttaa ihmisiä hyväksymään itsensä, rakastamaan itseään ja kohtelemaan itseään paremmin”, Mirkku Merimaa kertoo projektin taustoista.