OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Palkitun journalistin tietokirja Kim Jong Unista on tarkkanäköinen henkilökuva salaperäisestä yksinvaltiaasta

Pohjois-Korean nykyinen johtaja Kim Jong Un on ollut myyttien ja propagandan ympäröimä hahmo syntymästään lähtien. Kuinka väitetystä ihmelapsesta kasvoi julma valtiojohtaja, joka ei epäröi teloituttaa edes omia sukulaisiaan? Pohjois-Koreaan erikoistuneen toimittajan Anna Fifieldin elämäkerta Loistava toveri Kim Jong Un perustuu laajaan haastattelumateriaaliin.    

Kun Kim Jong Un nousi Pohjois-Korean johtoon vuonna 2011, harva uskoi, että laiskana pidetty ja poliittisesti kokematon nuorukainen selviäisi edessään olevista haasteista. Kim Jong Un ei ole kuitenkaan vain selvinnyt vaan jopa kukoistanut ja samalla onnistunut pitämään koossa maan, jonka olisi pitänyt hajota palasiksi jo vuosia sitten.

Anna Fifield kokoaa Kim Jong Unin menneisyyden ja nykypäivän mukaansatempaavaksi tarinaksi käyttäen apunaan hallitsijan lähipiirin jäsenten ja Pohjois-Koreasta paenneiden kertomuksia. Hän kertoo myös tyhjentävästi, miksi ja miten Kimin suku on onnistunut luomaan Pohjois-Koreaa jo vuosikymmenien ajan hallinneen dynastian.

Fifield piirtää kirjassaan kriittisen muotokuvan maailman kummallisimmasta ja eristäytyneimmästä valtiosta ja sen diktaattorista. ”Tein haastatteluja kahdeksassa maassa satojen tuntien edestä ja onnistuin kokoamaan palapelin nimeltä Kim Jong Un. Se, mitä sain selville, ei lupaa hyvää niille 25 miljoonalle ihmiselle, jotka ovat yhä satimessa Pohjois-Korean rajojen sisällä”, kertoo Fifield kirjastaan.

Uusiseelantilaissyntyinen Anna Fifield (s. 1976) on Washington Post -lehden Pekingin toimiston johtaja. Hän on työskennellyt aiemmin mm. Japanin ja Korean kirjeenvaihtajana ja vieraillut Pohjois-Koreassa lukuisia kertoja. Fifield on opiskellut Harvardin yliopistossa suljettujen yhteiskuntien muuttumista ja saanut vuonna 2018 Stanfordin yliopiston Shorenstein-palkinnon Aasiaa käsittelevistä artikkeleistaan.

Anna Fifield