OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Ranska keskeyttää osiltaan aseiden viennin Turkkiin Syyrian hyökkäyksen vuoksi

Ranskan ulko- ja puolustusministeriöt ovat ilmoittaneet, että Ranska lopettaa kaiken aseiden myynnin Turkkiin, jota voidaan käyttää Ankaran kurditaistelijoiden torjuntaan Syyriassa. Berliini oli antanut samanlaisen lausunnon vähän ennen Pariisia.

“Odotettaessa tämän hyökkäyksen päättymistä, Ranska on päättänyt keskeyttää kaikki suunnitelmat viedä Turkkiin aseita, joita voitaisiin käyttää tässä hyökkäyksessä”, ministerien lauantain yhteislausunnossa todettiin. “Tämä päätös tulee voimaan välittömästi.”

Asekaupan keskeyttämisen pohjalla on, kun EU:n ministerit valmistautuvat tapaamaan Luxemburgissa ensi viikolla suunnittelemaan vastausta Turkin Operation Peace Spring -hyökkäykseen ja sen jälkeen kun Saksan ulkoministeri Heiko Mass ilmoitti samanlaisesta aseviennin lopettamisesta aiemmin lauantaina.

Alankomaat ja Norja ovat myös vastanneet jäädyttämällä aseiden myynnin Turkkiin.

Länsimaiden johtajat ovat tuominneet Ankaran hyökkäyksen, joka käynnistyi Yhdysvaltojen joukkojen vetäytymisen jälkeen Pohjois-Syyriasta. Vaikka Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpia on syytetty Washingtonin kurdien liittolaisten hylkäämisestä alueella, Trump on uhannut rangaista Turkkia taloudellisilla pakotuksilla, mikäli sen armeija ei osoita rauhoittumisen merkkejä.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on luvannut kohdistaa operaation ainoastaan terroristeihin Pohjois-Syyriassa ja välttää iskuja siviileihin. Siitä huolimatta Ranskan ulkoministeri Jean-Yves le Drian on yhteisessä lausunnossaan Belgian, Viron, Saksan, Puolan ja Ison-Britannian kanssa kehottanut Erdogania keskeyttämään sotilasoperaation.
RT