OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Trump ilmoitti kaikkien aikojen suurimmasta kaupasta Kiinan kanssa

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kirjoitti Twitteriin juhliakseen Pekingin kanssa tehdystä osakaupasta, jota hän esittelee “parhaimmaksi ja suurimmaksi sopimukseksi mitä amerikkalaislle maanviljeilijöille on koskaan tehty.”

“Sopimuksen jonka juuri tein Kiinan kanssa on ylivoimaisesti paras ja suurin sopimus mitä on koskaan tehty suurille isänmaallisille maanviljeilijöillemme,” Trump twiittasi lauantaina, hänen suurreelliseen tyyliinsä. “Itse asiassa kysymyksenä on, pystytäänkö näin suurta määrää tuotetta edes tuottamaan? Maanviljeilijämme saavat selvittää asian. Kiitos Kiina!”

Yhdysvaltojen ja Kiinan kaupppavaltuuskunnat pääsivät perjantaina “erittäin huomattavan ykkösvaiheen” sopimukseen, joka kattaa immateriaalioikeudet, rahoituspalvelut ja maataloustuotteet.
Vaikka varsinaisen sopimuksen viimeisteleminen saattaa kestää useita viikkoja, on suunnitellut tuontiverojen korotukset kiinalaisille tavaroille nyt hyllytetty ja Peking on sitoutunut ostamaan 40–50 miljardin dollarin edestä Yhdysvaltain maataloustuotteita.

Yhdysvaltain maanviljelijät olivat nähneet Kiinan sianlihan, soijapapujen ja puuvillan kysynnän romahtaneen Trumpin ja Pekingin välisessä kauppasodassa. Jos Kiina sitoutuu uuteen sopimukseen, sen amerikkalaisen maataloustuotteiden kulutus tulee kasvamaan kaksinkertaisesti vuoden 2017 19,5 miljardista. Se, että jos Trump ottaa tästä kunniat itselleen, ei ole yllättävää, koska maaseudun amerikkalaiset muodostavat suuren osan hänen tukijoidensa määrästä.

Paljon jää vielä keskusteltavaksi, kun maat siirtyvät neuvottelujen kakkosvaiheeseen. Washingtonin ja Pekingin on vielä päästävä sopimukseen teknologian siirrosta ja Trumpin hallinnon mustalle listalle joutuneiden monien kiinalaisten yritysten kohtalosta, niiden joukossa älypuhelin- ja 5G jättiläinen Huawei.
RT