OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Ecuadorin hallitus suostui kumoamaan valtavia mielenosoituksia aiheuttaneet tiukat säädökset

Ecuadorin hallitus on päättänyt lakkauttaa asetuksen 883, joka peruutti polttoainetuet ja aiheutti valtavat mielenosoitukset koko maassa 11 päivän ajaksi. Alkuperäiskansat ovat sopineet lopettavansa mielenosoitukset.
YK: n välittämät neuvottelut käynnistyivät, kun maan pääkaupunki Quito alkoi muistuttaa sota-aluetta mielenosoitusten ja poliisien kanssa käytyjen yhteenottojen jälkeen. Presidentti Lenin Moreno jopa lähti pääkaupungista lyhyeksi ajaksi siirtämällä hallitusta mielenosoittajien ryöstäessä hallintorakennuksia.

Osapuolet sopivat perustavansa komission kehittämään uuden päätöksen, jolla kumotaan tyytymättömyyteen johtanut asetus.
Presidentti Moreno kertoi, että sopimukseen sisältyi “kummankin osapuolen uhrauksia”.

Ecuadorin alkuperäiskansojen keskusjärjestön (CONAIE) presidentti Jaime Vargas kertoi, että hallitusten vastaiset toimet lopetetaan koko alueelta. Hän kuitenkin kritisoi poliisia ja armeijaa mielenosoittajia koskevista toimistaan, joita hän kuvasi “ihmisoikeusloukkauksiksi” ja vaati sisä- ja puolustusministerien erottamista. Hän väitti, että mellakoiden aikana kuoli yli 10 ihmistä ja noin 2000 loukkaantui.
Presidentin yksityinen sihteeri Juan Sebastian Roldan puolusti lainvalvojien toimia sanomalla, että he olivat suorittaneet velvollisuutensa ja “viettävät rauhaa tänään”.

Mielenosoittajatulva tuli koko maasta Quitoon asti, kun hallitus ilmoitti laajoista säästötoimenpiteistä, jotka otettiin käyttöön osana Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) lainapakettia. Eniten ihmisiä vihastutti polttoainetukien peruuttamista koskeva päätös, joka aiheutti hintojen rajun nousun.

Yli 11 päivän ajan mellakat ravistivat pääkaupunkia mielenosoittajien tehdessä barrikaadeja, polttamalla renkaita ja rynnäköidessä hallituksen rakennuksia vastaan. Lainvalvojat käyttivät kyynelkaasua, sotilasaseistusta ja jopa siirsi sotilaita asemiin mielenosoittajia vastaan. Ulkonaliikkumiskielto otettiin käyttöön useaan otteeseen.

Valtion mukaan mielenosoitusten alettua 3. lokakuuta on seitsemän ihmistä kuollut ja yli 1300 on haavoittunut. Poliisi on pidättänyt yli 1 150 mielenosoittajaa.
RT