OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Yhdysvaltain joukot jättivät Kobanin ja kurdit tekevät sopimusta Syyrian kanssa

Amerikkalaisten joukkojen on ilmoitettu vetäytyneen tarkkailuasemaltaan ​​Kobanin kaupungissa Pohjois-Syyriassa, Turkin armeijan samalla edetessä syvemmälle etelään ja Damaskos on lähettänyt armeijansa alueelle.


Turkin Anadolu-uutistoimisto ilmoitti, että vetäytyminen aloitettiin kello 15.00 paikallista aikaa. Pentagon ei ole vahvistanut asiaa. Amerikkalaisten tarkkailukeskus on strategisessa kaupungissa Kobanissa, joka tunnetaan myös nimellä Ayn Al-Arab, joka joutui lauantaina Turkin tykistötulen runtelemaksi. Kukaan ei loukkaantunut, ja on epäselvää, oliko hyökkäys tahallinen.

Pieni määrä Yhdysvaltain joukkoja on myös ilmoitettu lähteneen asemaltaan, kurdien halllintokeskuksesta Ain Issan kaupungista, joka sijaitsee tunnin ajomatkan päässä Kobanista. Tämä tapahtui Turkin tukeman miliisin edetessä kohti kaupunkia. Washington Postin mukaan Yhdysvaltain joukot siirtyivät muihin tukikohtiin Syyriassa.

Aikaisemmissa raporteissa väitettiin, että Yhdysvaltojen joukot jäivät eristyksiin Ain Issaan, kun Turkin tukemat joukot ottivat hallinnan M4-moottoritiestä, joka on kaupungin läpi kulkeva keskeinen toimitusreitti Pohjois-Syyriassa.

Yhdysvaltain puolustusministeri Mark Esper sanoi sunnuntaina, Yhdysvaltojen aikovan evakuoida noin 1000 sotilasta Pohjois-Syyriasta. “Meillä on amerikkalaisia joukkoja, jotka ovat todennäköisesti juuttuneet kahden vastakkaisen etenevän armeijan väliin, ja se on erittäin kestämätön tilanne”, hän kertoi CBS: lle. “Ei ole mitään tapaa, jolla he voisivat estää 15 000 turkkilaista etenemästä etelään.”

Turkin puolustusministeriö ilmoitti sunnuntaina, että sen joukot ovat työntyneet 30-35 km kurdien hallitsemalle alueelle, useita kilometrejä ehdotetun 30 km: n “turvavyöhykkeen” ulkopuolelle.

Syyrian armeijan edetessä, Turkkiin kohdistuvat paineet lisääntyvät, kertoo Oklahoman yliopiston Lähi-idän tutkimuskeskuksen johtaja Joshua Landis.

“Syyrian hallitus yrittää murtautua läpi ja saada öljy- ja kaasukentät, jotka ovat niin tärkeitä Syyrian taloudelliselle hyvinvoinnille”, hän sanoi lisäten, että heidän myös pyrkivän ottaa hallintaansa tärkeimmät maatalousalueet ja Tabqa-padon, jota amerikkalaiset ja kurdit ovat pitäneet hallussaan. Landis pelkää, että ilman riittäviä diplomaattisia ponnisteluja Turkin ja Syyrian välillä voi puhjeta totaalinen sota.
RT