OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Intian vettä ei Pakistaniin virtaa – pääministeri Modi

Intian pääministeri Narendra Modi on luvannut, että Pakistaniin virtaavat käyttämättömät jokivedet tullaan ohjaamaan intialaisten viljelijöiden pelloille, mikä toistaa ajat sitten annetun lupauksen Haryanan osavaltion vaalikokouksen aikana.

”Viimeisen 70 vuoden ajan Intialle ja Haryanan viljelijöille kuuluneet vedet ovat virranneet Pakistaniin. Modi lopettaa tämän ja antaa veden teidän kotitalouksille ”, pääministeri lupasi tiistaina Haryanassa Charkhi Dadrissa pidetyn mielenosoituksen aikana.

Intia ja Pakistan jakavat kuuden joen vedet, jotka virtaavat molempien maiden läpi vuoden 1960 Indus Waters -sopimuksen nojalla, joka on pysynyt katkeamattomana jopa kolmen sodan ajan.
Perussopimuksen nojalla Intia valvoo Ravi-, Beas- ja Sutlej-jokien vesiä, kun taas Pakistan hallitsee Indus-, Chenab- ja Jhelum-joet. Kuitenkin, arviolta 5 prosenttia Intian käyttämättömänveden osuudesta virtaa kuitenkin Pakistanin alavirtaan.

Sillä välin monissa Intian suurimmissa kaupungeissa vesi on loppumassa, koska vuosia on ollut keskimääräistä vähemmän sateita heikentyvästä monsuunikaudesta johtuen. Ainakin 21 kaupungissa, mukaan lukien New Delhin pääkaupunki, saattaa pohjavesi loppua jo vuonna 2020, jolloin noin 100 miljoonaa joutuu pahaan ahdinkoon.

Modin puhe ei ollut ensimmäinen, jossa hänen hallituksensa uhkasi ohjata ylijäämä vettä joistaan. Helmikuussa unionin vesiministeri Nitin Gadkari varoitti Pakistania, että se “ohjaa vettä itäisistä joista ja toimittaa sen kansalaisilleen Jammussa, Kashmirissa ja Punjabissa”. Tämä tapahtui sen jälkeen, kun itsemurhapommi-isku tappoi 40 intialaista sotilasta Pulwamassa.

Hänen kollegansa Islamabadissa syytti New Delhiä “taistelu uhittelusta” ja kehui Pakistanin armeijan vahvuutta, joka kykenee käsittelemään kaikkia uhkia.
RT