OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Yhdysvallat suorittanut useita kyberhyökkäyksiä Irania vastaan

Reutersin lähteiden mukaan Yhdysvallat on viime kuukausina toteuttanut useita kybersotaoperaatioita Irania vastaan, mukaan lukien yhden iskun kostoksi Saudi-Arabian öljyinfrastruktuuria vastaan tehdyssä iskussa syyskuun 14. päivänä.

Kaksi lähdettä kertoi uutistoimistolle, että Pentagon toteutti viimeisimmän tietokatkon Pentagonin kanssa joskus syyskuun lopulla. Tavoite liittyy siihen, mitä lähteet kuvaavat Teheranin kykyyn levittää “propagandaa”. Operaation sanottiin olevan mittakaavassa pienempi kuin aikaisemmat, jotka toteutettiin Yhdysvaltojen ja Iranin useita kuukausia kestäneen harkinnan aikana.

Washingtonilla on pitkä kokemus kyberhyökkäysmahdollisuuksiensa käyttämisestä Irania vastaan. Kuuluisin esimerkki oli “Operaatio olympialaiset”, jonka aikana Iranin uraanin rikastuslaitoksen ohjaimet saastutettiin viruksella, joka oli tarkoitettu vaurioittamaan sentrifugit näennäisesti luonnollisessa toimintahäiriössä. Kampanja toteutettiin presidenttien George W. Bushin ja Barack Obaman hallinnoissa, ja se lopetettiin sen jälkeen, kun virus, nimeltään Stuxnet, oli tullut hallitsemattomaksi ja levinnyt internettiin, missä kyberturvallisuusasiantuntijat havaitsivat sen.

Yhdysvaltojen ja Iranin välisten jännitteiden kärjistyminen alkoi viime vuonna, kun presidentti Donald Trump päätti lopettaa edeltäjänsä allekirjoittaman kansainvälisen sopimuksen ja käynnisti “maksimaalisen paineen” kampanjan Irania vastaan. Trump otti uudelleen käyttöön taloudelliset pakotteet, jotka oli poistettu vastineeksi Iranin sopimukselle rajoittaa ydinteollisuuttaan, ja kohdisti pakotteet nyt Iranin öljyvientiin, uhaten Iranin raakaöljyn ostajia toissijaisilla pakotteilla.
RT

 Ääntämisohjeet


RT