OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Turkki lopettaa kurdien vastaisen sotilasoperaation Pohjois-Syyriassa, tulitauko kestää 120 tuntia – Yhdysvaltain Pence

Turkki on sitoutunut väliaikaisesti keskeyttämään sotilasoperaation Syyrian kurditaistelijoita vastaan, antamalla heille mahdollisuuden poistua maan rajalta, Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence sanoi Ankara-vierailun aikana.

“Yhdysvallat ja Turkki ovat tänään sopineet tulitauosta Syyriassa”, Pence sanoi yhteisessä tiedotustilaisuudessa Yhdysvaltain ulkoministerin Mike Pompeon kanssa.

Turkin armeijan tukemien liittoutuneiden mililtanttien, ja kurdijohtoisten taistelijoiden välisen tulitauon, on Pencen mukaan tarkoitus kestää 120 tuntia. Tämä aika käytetään kurdijoukkojen vetäytymiseen Syyrian rajan mukaisesti kulkevalta 20 mailin kaistaleelta, johon Turkki haluaa perustaa “turvavyöhykkeen”.

Sovittujen vihamielisyyksien lopettamista on kuvattu ”väliaikaiseksi”. Kun “pysyvä” sopimus astuu voimaan, Yhdysvaltain presidentti Trump peruuttaa Ankaraan kohdistuneet sanktiot, varapresidentti selvitti.

Yhdysvallat “helpottaa” kurdijoukkojen vetäytymisprosessia, Pence totesi tarkentamatta. Pencen mukaan Ankara lupasi, että Peace Spring – sotilasoperaatio lopetetaan kokonaan, kun kurdien johtamat joukot lopettavat vetäytymisensä, lisäen, että Washington tukee Turkin ajatusta luoda “pitkäaikainen” puskurivyöhyke Syyrian alueelle.

USA: n valtuuskunta ei vähätellyt “saavutusta”, kiittäen Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpia, hänen turkkilaista kollegaansa Recep Tayyip Erdogania, samoin kuin “kahden johtajamme vahvaa suhdetta”.

Myös Trump itse piti tulitaukoa tervetulleena sanomalla, että sopimuksen tekeminen vaati ”kovaa rakkautta”.
RT