OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kaliforniassa pelätään “Suuren” järistyksen olevan tulossa

Caltechin tutkijoiden mukaan on olemassa suuri riski, että jo pitkään myöhässä ollut maanjäristys, nimeltään ”Suuri”, on matkalla, kun viimeaikaiset seismiset aktiviteetit ovat muuttaneet aiemmin lepotilassa olleen siirroslinjan ensimmäistä kertaa 500 vuoteen.

Kaliforniaa ravisutti useat suuret maanjäristykset heinä- ja elokuussa. Ridgecrestin maanjäristys Etelä-Kaliforniassa oli voimakkain 20 vuoteen ja aiheutti noin 100 000 jälkijäristystä.

Kaikki näiden järistysten ja jälkijäristysten aiheuttama paine oli niin äärimmäinen, että se ilmeisesti herätti nukkuvan jättiläisen 185 mailin mittaisen Garlock siirroksen, aiheuttaen sen liikkumisen melkein tuumalla, mikä on suuri luku sen geologisessa merkityksessä.

”Tämä on yllättävää, koska emme ole koskaan nähneet Garlockin siirroksen tekevän mitään. Täällä, yhtäkkiä, se muutti käyttäytymistään ”, sanoi Zachary Ross, Caltechin geofysiikan apulaisprofessori ja siirroksia koskevan tutkimuksen kirjoittaja.

Nyt pelkäämme, että jos Garlock edelleen liikkuu, se saattaa häiritä San Andreasin siirrosta, joka saattaisi laukaista kauan pelätyn “Suuren”, joka voi tuhota koko valtion ja niellä kaupungit kuten San Franciscon ja Los Angelesin kokonaisuudessaan. Eteläinen San Andreasin siirros aiheuttaa suuria järistyksiä suunnilleen 150 vuoden välein, joista viimeinen tapahtui vuonna 1857, mikä tarkoittaa sitä, että pelko mahdollisesta katastrofaalisesta tulevaisuuden megajäristyksestä kasvaa joka vuosi.

Yhdysvaltain geologisen tutkimuskeskuksen (USGS) mukaan on 46% mahdollisuus, että Los Angelesin alueella tapahtuu 7 magnitudin järistys seuraavan 30 vuoden aikana ja, että San Franciscon lahden alueella samalla aikavälillä tapahtuisi 7 magnitudin järistys 51 % todennäköisyydellä.
RT