OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Venäjä täyttää Yhdysvaltojen joukkojen jättämän tyhjiön Syyriaa koskevan Putin-Erdogan-sopimuksen nojalla

Kun Yhdysvallat irrottautui Syyriasta ja jätti kurdit tosiasiallisesti Ankaran armoille, Moskova on täyttänyt aukon ja vahvistanut asemansa alueella “historiallisella” sopimuksella, analyytikot kertoivat RT: lle.

“Sotšin sopimuksella on vahvistettu Venäjän ja Turkin välistä yhteistyötä Syyriassa ja vähennetty tehokkaasti myös Yhdysvaltojen vaikutusvaltaa maassa”, sanoo poliittinen analyytikko Ali Demidras viitaten Moskovan ja Ankaran välillä tiistaina solmittuun kauppaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin maratonneuvottelujen jälkeen Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan kanssa Sotšissa, Venäjällä.

Kaupan tarkoituksena on varmistaa Syyrian alueellinen koskemattomuus ja auttaa Damaskosta saavuttamaan hallinta koillisissa kaupungeissa. Turkin ja Venäjän partiointia raja-alueilla on myös suunniteltu. Todennäköisesti sopimuksen kulmakivi on se, että Turkki sitoutui jatkamaan Rauhankevään hyökkäystä rajoitetulla alueella – enintään 32 km Syyrian alueella, eikä laajentamaan operaatiota edelleen.

Vaikka tilanne maassa on edelleen epävakaa ja vaarana on, että vangitut ISIS-taistelijat hyödyntävät tilannetta vapautuakseen, kokous oli tärkeä läpimurto, asianajaja ja Lähi-idän asiantuntija Kourosh Shamlou kertoi RT: lle lisäten, että se esitteli Venäjän uutta, näkyvämpää roolia Syyriassa.
RT