OHO Live TV Suomi

Joka päivä jotain uutta

Venäjä vie ensimmäistä kertaa ulkomaille Serbian harjoituksiin S-400 ilmapuolustusjärjestelmänsä

Moskova lähetti ensimmäistä kertaa harjoitteluun ulkomaille S-400 Triumf- ja Pantsir-S1-pinta-ilma-ohjusjärjestelmänsä Balkanille. S-400 -järjestelmä ja patteristo Pantsir-ohjuksia otettiin käyttöön Batajnican lentotukikohdassa, 25 km päässä Serbian pääkaupungista Belgradista, Venäjän puolustusministeriö sanoi torstaina. He ovat siellä osallistuakseen “Slavic Shield 2019” -yhteissotilasharjoitukseen.

Se on ensimmäinen laatuaan oleva venäläis-serbialainen harjoitus, samoin kuin ensimmäinen kerta, kun Moskovan huipputekniset ilmapuolustusjärjestelmät ovat osallistuneet harjoitukseen ulkomailla.

Serbian joukkoilla oli tilaisuus tarkkailla S-400 järjestelmää toiminnassa viime kuussa, kun harjoituksen ensimmäinen vaihe käynnistettiin Etelä-Venäjällä.

Mailla on pitkä ystävällisten suhteiden historia, ja huolimatta Naton jäsenvaltioiden ympäröimästä, Belgrad on edelleen Venäjän lähin liittolainen Balkanilla. Viime vuonna Venäjä toimitti suihkukoneita, helikoptereita, tankkeja, panssaroituja miehistönkuljetusvaunuja ja tutkia Serbiaan. Maa odottaa tällä hetkellä Pantsir-S1:n toimitusta, kun taas jotkut sen poliitikoista ilmaisivat kiinnostuksensa myös S-400:n hankkimiseen.

Turkki ja Intia ostivat äskettäin S-400-malleja. Yhdysvallat painosti molempia valtioita luopumaan sopimuksista, mutta ne kuitenkin jatkoivat hyväksyen sopimukset.