OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kallio 18:s MotoGP:n Australian osakilpailun harjoituksissa

Australiassa kilpaillaan vaihtelevissa keliolosuhteissa. Kuva: Gold and Goose, KTM.

Mika Kallio oli 18:ksi nopein ratamoottoripyöräilyn MotoGP-luokan Australian MM-osakilpailun harjoituksissa perjantaina. KTM julkisti osakilpailun alla ensi kauden kilpakuljettajansa, ja suomalainen palaa tehtaan testiajajaksi.

KTM-kuljettajien perjantai oli haastava australialaisittain viileissä oloissa Phillip Islandin radalla ajetuissa harjoituksissa. Red Bull KTM Factory Racing -tehdastiimin espanjalainen Pol Espargaro oli 17:ksi ja Kallio hänen kannassaan 18:ksi nopein. Kaksikon erotti toisistaan vain kuusi tuhannesosasekuntia, mutta eroa kärkeen oli parisen sekuntia. Red Bull KTM Tech3 -tiimin malesialainen Hafizh Syahrin ja portugalilainen Miguel Oliveira löytyivät sijoilta 19 ja 20.

– Kaikilla KTM-kuskeilla oli sama tilanne. Pyörämme ei istunut tälle radalle. Katsotaan, mitä lauantai tuo tullessaan. Teemme varmaan paljon muutoksia pyörääni, Kallio ennakoi.

– Thaimaassa ja Japanissa radat olivat ”stop and go” -tyylisiä ja sisälsivät hitaita mutkia. Täällä ajetaan koko ajan kovilla vauhdeilla ja käännytään puolelta toiselle huippunopeissa mutkissa. Rata on täysin erilainen.

Phillip Islandilla oli vielä torstaina lämpöä kolmisenkymmentä astetta, mutta perjantaina jäätiin alle kahteenkymmeneen. Aamu käynnistyi vesisateen saattelemana. Keli poutaantui päivän mittaan, mutta lämpötila ei juurikaan noussut. Viikonlopuksi on luvattu 15-20 asteen lämpötiloja ja vaihtelevaa keliä. Lauantain aika-ajopäivä ajettaneen vesisateessa, mutta merenrannalla sijaitsevalla rata-alueella sääolot voivat vaihtua nopeastikin.

– Harmi, että keli muuttui yhtäkkiä aivan erilaiseksi kuin torstaina. Lauantaiksi on luvattu vielä viileämpää.

MotoGP:n perjantain nopein oli espanjalainen Maverick Vinales. Lauantaina on vuorossa osakilpailun kolmannet ja neljännet harjoitukset sekä aika-ajot.

Kallio palaa KTM-testikuljettajaksi

KTM julkisti ennen Australian osakilpailua MotoGP-kilpakuljettajansa kaudelle 2020. Pol Espargaro jatkaa Red Bull KTM Factory Racing -tehdastiimissä, missä hän saa rinnalleen Brad Binderin. Eteläafrikkalainen voitti Moto3-luokan maailmanmestaruuden KTM:llä vuonna 2016. Kaudet 2017-2019 Binder on ajanut KTM:llä Moto2-luokassa, ja hän on tällä hetkellä MM-sarjassa viidentenä.

Miguel Oliveira jatkaa puolestaan Red Bull KTM Tech3 -tiimissä, mihin liittyy toisena kuljettajana Moto2-luokassa kilpaileva, American Racing KTM -tiimin espanjalainen Iker Lecuona.

Australiassa kauden neljänteen osakilpailuunsa osallistuva Kallio ajaa sovitusti kuluvan MM-kauden loppuun Red Bull KTM Factory Racing -kuljettajana, minkä jälkeen hän palaa KTM:n testiajajaksi. Kallio on toiminut KTM:n testaajana jo vuodesta 2016 lähtien.

– Harmittaa, ettemme päässeet yhteisymmärrykseen siitä, että olisin ollut KTM:n kisakuski ensi vuonna. Minulla jatkuvat testikuskin hommat, joita olen tehnyt jo pidempään. Olen myös korvaava kuski, jos jollekin kisakuskille tapahtuu jotakin, Kallio kuvailee.

– KTM:llä oli periaatepäätös, että he ottavat nuoren kuskin. Olen itse 36-vuotias, mutta uskon, että pystyisin tuomaan parempia tuloksia ensi vuonna kuin tulokaskuljettajat. Lisäksi Valentino Rossi on 40-vuotiaana osoittanut, että hänenkin ikäisenään voi tehdä hyviä tuloksia.

Mika Kallion työt KTM:llä jatkuvat testikuljettajana ensi vuonna. Kuva: Gold and Goose, KTM.

Tulokset
MotoGP, harjoitukset, Phillip Island, Australia, pe 25.10.2019
1. Maverick VIÑALES, SPA, Monster Energy Yamaha MotoGP, Yamaha, 1’28.824
2. Andrea DOVIZIOSO, ITA, Ducati Team, Ducati, +0.496
3. Cal CRUTCHLOW, GBR, LCR Honda CASTROL, Honda, +0.501
4. Danilo PETRUCCI, ITA, Ducati Team, Ducati, +0.503
5. Jack MILLER, AUS, Pramac Racing, Ducati, +0.520
…18. Mika KALLIO, FIN, Red Bull KTM Factory Racing, KTM, +2.041

Kaikki tulokset

Teksti: Mika Kallion tiedotus.