OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Iran aikoo vähentää ydinsopimuksen mukaisia sitoumuksia – Rouhani

Presidentti Hassan Rouhani siirtää maataan kauemmas Teheranin vuoden 2015 rajoittavasta ydinsopimuksesta ilmoittamalla Iranin aikovan ruiskuttaa rikastuslaitoksessa uraani-kaasua sentrifugeihin.

Rouhani kertoi, että Iran aloittaa prosessin Fordown laitoksessa keskiviikkona. Hän painotti, että kaikki Teheranin tähän mennessä toteuttamat toimenpiteet sopimuksen mukaisten sitoumustensa vähentämiseksi ovat peruutettavissa ja että Islamin tasavalta on edelleen valmis noudattamaan sopimusta täysimääräisesti, jos muut allekirjoittajat tekevät samoin.

Vaikka Iran alussa noudatti sopimusta täysin, on se alkanut supistaa sitoumuksiaan, Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin viime vuoden päätöksen jälkeen vetää Washington yksipuolisesti ulos sopimuksesta.

Teheran on kehottanut eurooppalaisia sopimusosapuolia pelastamaan sopimuksen ja suojaamaan Irania Yhdysvaltojen asettamilta heikentäviltä pakotteilta. Eurooppalaiset johtajat eivät kuitenkaan toistaiseksi ole halunneet puuttua avoimesti Washingtonin Iraniin kohdistettuun kovan linjan politiikkaan.

Iranin ydinvoimapäällikkö ilmoitti maanantaina valtion ottavan käyttöön uuden sukupolven edistyneitä sentrifugeja uraanin rikastamiseksi, kuvaamalla kehitystä Iranin “valtavaksi saavutukseksi”.
RT