OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Venäläiset ohjelmistot ja sovellukset pakollisiksi mobiililaitteissa – Duuma

Puhelinvalmistajat ja myyjät voidaan pakottaa asentamaan laitteisiin esiasennetut venäläiset ohjelmistot, jos kiistanalainen lakiehdotus, jonka parlamentin jäsenet hyväksyivät ensimmäisessä käsittelyssä, allekirjoitetaan laiksi.

Laissa säädetään, että kaikkien Venäjällä myytävien älypuhelinten, tietokoneiden ja älytelevisioiden on käytettävä oletuksena venäläisiä sovelluksia. Tällaisen ohjelmiston väitetään olevan ystävällisempi ja houkuttelevampi venäläisille käyttäjille kuin länsimaiset versiot.

Ehdotettu laki määrää räikeät sakot myyjille tai valmistajille, jotka eivät noudata sääntöä. Hallituksen on määriteltävä, mitkä laitteet ja ohjelmistot kuuluvat lakiehdotuksen piiriin, jonka mukaan lakien tekijöiden mukaan “suojellaan venäläisten Internet-yritysten etuja” ja autetaan selviämään “suurten ulkomaisten IT-yritysten epärehellisestä toiminnasta”.

“Kun ostat Android- tai iOS-pohjaisen älypuhelimen, näet näiden yritysten suunnittelemia sovelluksia, mutta ei venäläisten”, – Oleg Nikolaev, “Oikeudenmukaisen Venäjän” ja parlamentin jäsen ja yksi lakiehdotuksen tekijöistä, selitti RT:lle. “Nyt lainsäädännössä sanotaan, että suunniteltujen sovellusten tulee olla kotimaisia.”

Kommunistisen puolueen edustaja Alexander Juštšenko lisäsi, että ulkomaiset yritykset saattavat olla halukkaita noudattamaan uusia sääntöjä, koska niillä ei ole varaa menettää Venäjän markkinoita. Laiksi tulo vaatii ehdotuksen hyväksyttämistä ylähuoneessa, jonka jälkeen presidentti allekirjoittaa uuden lain.

Se ei ole ensimmäinen kerta, kun tällainen ehdotus on ollut valokeilassa. Aiemmin tänä vuonna Venäjän liittovaltion monopolien vastainen palvelu ehdotti, että venäläiset sovellukset – hakukone, navigaattori ja messenger – lisättäisiin ulkomaisiin laitteisiin.

Apple, Samsung ja Huawei torjuivat toimenpiteen aktiivisella lobbauksella. Venäläiset Internet-jättiläiset, kuten Yandex, Mail.ru ja VKontakte, kannattivat sitä.
RT