OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Taistelu vapaudesta – Viimeinen erä vangittuja belugoja valmiina lähtöön takaisin luontoon

Vankeus on ohi, kun tutkijat alkoivat lastata 50 belugavalasta alukselle, jonka tehtävänä on vapauttaa valaat takaisin vapauteen. Eläinten kohtalo oli otsikoissa sen jälkeen, kun yksityinen yritys oli ottanut ne kiinni ja pitänyt niitä pienissä altaissa kuukausien ajan.
Viljelty valkoinen belugavalas voi painaa noin 1 600 kg, joten tiistaina kuuden belugan saamiseksi tutkimusalus Professori Kaganovskylle vaati voimakkaita nostureita käytettäväksi.

Tämän jälkeen sää muuttui huonommaksi Srednyayan lahdella Venäjän Kaukoidässä ja tutkijat päättivät pysäyttää lastauksen eläinten loukkaantumisvaaran vuoksi. He sanoivat, että operaatio jatkuu heti, kun olosuhteet paranevat.

On tarkoitus, että kaksi alusta toimittaa belugat Japanin merellä sijaitsevalle luonnonsuojelualueelle, josta ne on tarkoitus vapauttaa luonnolliseen elinympäristöönsä.

Ympäristöaktivistit tekivät hälytyksen viime vuonna, heidän löydettyä 87 belugaa, 11 tappajavalsata ja viisi vauvamursua vangittuna huonoissa olosuhteissa Primoryen alueella. Laitosta hallinnoinut yksityinen yritys sanoi, että se tarvitsee eläimiä opetustarkoituksiin, mutta aktivistit väittivät kiven kovaan, että ne todellisuudessa oli tarkoitettu myytäväksi naapurimaassa sijaitsevan Kiinan akvaarioihin ja huvipuistoihin.

Kansalaiset vaativat valaiden ja tappajavalaiden vapauttamista presidentti Putinin määrätessä tilanteen nopeaa ratkaisua. Prosessi kesti kuitenkin edelleen kuukausia, ja siitä tuli samalla kallis ja monimutkainen tapaus, sekä juridisesti että logistisesti. Venäjän laissa valaiden pyynti ei ole kiellettyä “kulttuurisiin ja koulutuksellisiin tarkoituksiin” samaan aikaan, kun vaihtoehtona on myydä niitä. Mutta lopulta tuomioistuin katsoi, että eläimet oli saatu laittomasti. Sittemmin hallitus lupasi tiukentaa lainsäädäntöä, jotta vain tiedemiehet ja alkuperäiskansat voisivat pyytää valaita.
RT