OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Ecuadorin entinen johtaja Rafael Correa sanoo, että Bolivian Morales pakotettiin vallankaappauksen kautta ulos tehtävästään

Ecuadorin entinen johtaja Rafael Correa sanoi, että Bolivian presidentin Evo Moralesin eroaminen johtui vallankaappauksesta, ja että tapahtumat olisivat voineet päättyä pahempaan väkivaltaan, jos sosialistinen johtaja ei olisi eronnut. Hän sanoi myös, että OAS on Yhdysvaltain ylivallan väline.
“Tietysti tapahtui vallankaappaus”, Correa sanoi yksinoikeudella RT Spanish uutistoimistolle maanantaina pidetyssä haastattelussa selittäen, että maan asevoimien tällaista niskoittelua “ei voi olla perustuslaillisessa oikeusvaltiossa” tai demokratiassa. “Jos Evo Morales ei olisi eronnut, olisi tullut verilöyly, koska julkista järjestystä ei ollut”, hän sanoi.

Morales erosi sunnuntaina Bolivian armeijan päällikön vaatimuksesta viikkoja kestäneiden mielenosoitusten jälkeen ja vain tunteja sen jälkeen, kun hän oli luvannut uusia vaaleja. Morales julisti aiemmin voittaneensa 20. lokakuuta pidetyt yleiset vaalit 10 pisteen etumatkalla. Oppositio, joka syytti häntä äänestyksen vääristämisestä, kiisti tämän tuloksen nopeasti.

Todellista demokratiaa ei voi olla, ennen kuin välimiehet ovat kansalaisia, “eivätkä univormupukuisia”, Correa sanoi ja lisäsi, että hän ei olisi yllättynyt, jos Moralesin syrjäyttämispyrkimyksissä olisi vieraita joukkoja.

Correa sanoi, että Amerikan valtioiden järjestö (OAS), joka rohkaisi Moralesia ehdottamaan uusia vaaleja, ei tuominnut tapahtumia sosialistisessa Boliviassa, koska demokratia on pätevä vain, kun se palvelee oikeiden etuja.

“Voitte nähdä kaksinaismoraalin, jota on tässä kaikessa. Oikealle, demokratia on voimassa niin kauan kuin se vastaa sen etuja”, Correa sanoi. Kun nämä edut lakkaavat toteutumasta, yhtäkkiä demokratia ei riitä ja “tilanne on muutettava vereksi ja tuleksi, kuten näemme Bolivian tilanteessa”.

Correa sanoi, että Bolivian kansa on kokenut ihmisarvoa ja vaurautta Moralesin johdolla ja että viimeaikaisten tapahtumien jälkeen ihmiset koko Latinalaisessa Amerikassa ovat pian vakuuttuneita siitä, että OAS on “hyödytön” eikä mitään muuta kuin “Yhdysvaltojen ylivallan väline”.

Hän sanoi, että OAS haluaa vaalit Boliviaan, mutta vain ilman Moralesia, koska he tietävät, että kansa on jo demokraattisesti hänet valinnut. “He ovat juuri pakottaneet erään presidentin eroamaan, joka on voittanut vaalit laajalti, yli 10 pisteellä”, hän sanoi ja väitti, että Morales on Bolivian oikeutettu johtaja.

Morales kehotti sunnuntaina järjestämään uudet vaalit tavoitteena “rauhan etsiminen” Boliviassa – mutta oppositio ei hyväksynyt Moralesin osallistumista uusiin vaaleihin ja kehotti mielenosoittajia jatkamaan liikkumistaan kaduilla, kunnes hän eroaisi. Twitterissä Morales sanoi, että vallankaappausyritys “tuhoaa oikeusvaltion”.
RT