OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Venäjä ja Iran käynnistivät Bushehrin II-reaktorin rakentamisen

Iranin Bushehrin ydinvoimalaitoksen (NPP) toisen vaiheen työt aloitettiin virallisesti, kun uuden reaktorirakennuksen betonivalut aloitettiin sunnuntaina.
“Ydinvoima tarjoaa luotettavaa sähköä … ja jokainen voimalaitos säästää meille 11 miljoonaa tynnyriä öljyä tai 660 miljoonaa dollaria vuodessa”, kertoi Iranin atomienergiajärjestön johtaja Ali Akbar Salehi.

“Pitkän aikavälin visiossa vuoteen 2027-2028 mennessä, kun nämä projektit on saatu päätökseen, meillä on 3000 megawattia ydinvoimaloiden tuottamaa sähköä”, hän lisäsi.

Uusi reaktori on yksi kahdesta virallisesti rakenteilla olevasta reaktorista vuoden 2017 jälkeen ja se sijaitsee noin 750 km Teheranista etelään.

Venäjän valtion atomienergiayhtiö Rosatom toteuttaa ydinvoimalan toisen vaiheen rakennushankkeen rakentamalla toisen ja kolmannen voimayksikön. Viime vuonna Rosatom aloitti betonivalut työmaalla.

Bushehrin laitos on Lähi-idän ensimmäinen ydinvoimalaitos. Teheran arvioi, että jokainen 1 000 MW: n reaktori säästää Iranissa 11 miljoonaa tynnyriä raakaöljyä vuodessa. Se etsii useita tapoja käyttää lisämegawatteja, mukaan lukien Bushehrin maakuntaan rakennettavan suolanpoistolaitoksen käyttövoima.

Venäjä ja Iran allekirjoittivat vuonna 2014 sopimuksen Bushehrin laajennuksesta, vuosi sen jälkeen, kun venäläiset asiantuntijat saivat laitoksen ensimmäisen reaktorin valmiiksi. Sopimus sisältää vaihtoehdon kuudelle lisäreaktorille, jotka voitaisiin tulevaisuudessa rakentaa muihin kohteisiin.

Bushehrin-hanke käynnistettiin vuonna 1975 Shah Mohammad Reza Pahlavin hallituksen johdolla, mutta se pysähtyi vuoden 1979 islamilaisen vallankumouksen jälkeen, kun saksalaiset urakoitsijat vetäytyivät. Venäjän ydinvoiman rakennusyritys Atomstroyexport otti hankkeen haltuunsa 1990-luvulla.
RT