OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Eurooppalaiset eivät onnistuneet täyttämään sitoumuksiaan Iranin ydinsopimuksesta – Zarif

Eurooppalaiset eivät ole kyenneet täyttämään omia sitoumuksiaan Iranin vuoden 2015 ydinsopimuksesta, ulkoministeri Mohammad Javad Zarif twiittasi tiistaina. Lausunto annettiin vastauksena EU:n varoitukselle, jossa kehotettiin Teherania pysymään sopimuksessa tai kohtaamaan seuraamukset, Reuters sanoi.

Euroopan valtiot ovat yrittäneet saada Teherania pitämään kiinni sopimuksesta, jonka nojalla se suostui hillitsemään ydinohjelmaansa vastineeksi pakotteiden poistamisesta huolimatta Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin viime vuonna tekemästä päätöksestä luopua siitä.

Iran on jo pitkään syyttänyt eurooppalaisia luvatuista, mutta ei toimitetuista, taloudellisista hyödyistä (JCPOA), joita sillä oli tarkoitus saada sopimuksen kautta, jonka vuoksi se on nyt aloittanut toimenpiteet sitoumusten vähentämiseksi.

Zarif viittasi sopimuksen pykälään 36 kohtaan, joka antaa Iranille mahdollisuuden vähentää sitoumuksiaan, koska muut allekirjoittajat eivät noudata sopimusta. Eurooppalaiset kiistävät tämän.
RT