OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Ydinvoimalaitos suljettiin, toimija vähättelee onnettomuutta – Yhdysvallat

Etelä-Carolinalainen ydinvoimalaitos pakotettiin lopettamaan toimintansa määräämättömäksi ajaksi korjatakseen reaktorissa olevan ”pienen” jäähdytysnestevuodon. Laitoksen ylläpitäjä väittää, että tapahtuma on niin pieni, ettei siitä ollut tarvetta tiedottaa yleisölle.

Jäähdytysnestevuoto VC Summer -ydinvoimalaitoksella Jenkinsvillessä, Etelä-Carolinassa, löydettiin useita viikkoja sitten, ja viime viikolla insinöörit joutuivat sulkemaan sen ainoan reaktorin. Laitoksesta vastaava yritys Dominion Energy sanoo, että ydinmateriaalia ole päässyt laitoksesta ulos.

Laitoksen ylläpitäjät “ovat seuranneet erittäin pieniä vuotoja reaktorin jäähdytysnestejärjestelmässä”, Dominion Energy totesi lausunnossa. “Tämä pieni vuoto havaitaan sivuston suojarakennuksessa, eikä se johda ympäristöön.”

Yrityksen edustaja Ken Holt toisti maanantaina, että toimintahäiriö oli ”pieni” eikä siitä aiheudu ”vaaraa yleisölle”, ja sanoi, että vaikka tehtaan toimintaa ei ollut tarpeen keskeyttää, ”operaattorit tekivät konservatiivisen päätöksen sulkea reaktori, jotta vuoto saadaan tutkittua ”.

Tapahtuman koko laajuus on edelleen epäselvä, mutta yritys pitää mahdollisena, että viallinen venttiili voisi olla syypää tapahtuneeseen. Dominion kieltäytyi sanomasta, milloin laitos olisi jälleen toiminnassa, ja väitti aloituspäivämäärän olevan ”markkinoille arkaluontoista tietoa”.

Etelä-Carolinassa toimiva ydinturvallisuusasiantuntija ja ympäristöaktivisti Tom Clements totesi, että vaikka laitoksen ylläpitäjä väittää laitoksen muutoin olevan kunnossa, niin hän pitää Dominionin avoimuuden puutetta hälyttävänä.

“Heidän olisi pitänyt ilmoittaa yleisölle”, Clements kertoi paikalliselle sanomalehdelle. “Ydinvoimaloiden kanssa on välttämätöntä, että turvallisuuteen liittyvät kysymykset ovat täysin avoimia.”

Clements teki aikaisemmin valituksen suunnitelmasta rakentaa kaksi uutta reaktoria VC Summerille. Hän väitti, että hanketta johtava yritys – SCANA Corporation – palkkasi ammattitaidottomia insinöörejä laatimaan rakennussuunnitelmia, mikä johti tuhansiin suunnitteluversioihin, epäonnistumisiin ja kustannusten ylityksiin. Asennusongelmien takia reaktorisuunnitelma lopulta romutettiin vuonna 2017. VC Summerin nykyinen reaktori on ollut toiminnassa yli 35 vuotta.
RT