OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Opposition senaattori julisti itsensä, ilman äänestystä tai pääätösvaltaa, Bolivian väliaikaiseksi presidentiksi

Oppositiopoliitikko Jeanine Añez on julistanut itsensä Bolivian väliaikaiseksi presidentiksi ilman äänestystä, mutta syrjäytetyn presidentin Evo Moralesin puolue sanoi, että senaatilla ei ollut päätösvaltaa ja että lainsäätäjien istunto ei ollut laillinen.

Añezin toiminta muistuttaa Venezuelan Juan Guaidoa, joka julisti itsensä tammikuussa ”väliaikaiseksi presidentiksi” Washingtonin ja Amerikan valtioiden järjestön (OAS) tuella. Vaikka Guaido on toistuvasti epäonnistunut syrjäyttämään presidentti Nicolas Maduron, Bolivian oppositio – myös Yhdysvaltojen ja OAS: n tukema – on kuitenkin kyennyt pakottamaan Moralesin eroamaan sen jälkeen, kun armeija siirtyi heidän puolelle.

Vaikka opposition aktivistit väittivät Añezin julistuksen olevan Bolivian perustuslain mukainen, syrjäytetyn presidentin “Sosialismin Liikkeen” lainvalvojat kutsuivat kokousistuntoa laittomaksi. He ovat kieltäytyneet osallistumasta oikeudenkäyntiin sanomalla, että oppositiolle uskolliset aseelliset ryhmät hallitsevat teitä eivätkä pysty takaamaan heidän turvallisuuttaan.

Morales oli yksi harvoista Latinalaisen Amerikan johtajista, jotka tukivat Maduroa ja torjuivat Yhdysvaltojen linjaa Venezuelassa. Laskeutuessaan Meksikoon tiistaina, mistä hänelle myönnettiin turvapaikka, hän lupasi jatkaa taisteluaan “elämänsä loppuun asti.”
RT