OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Turkin Erdogan ei halua vahingoittaa Venäjän suhteitaan hylkäämällä S-400 järjestelmää Trumpin vaatimuksesta

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan teki selväksi, että hän ei hyväksy Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin vaatimusta luopua Venäjän S-400-ilmapuolustusjärjestelmän ostosta. Kauppa on liian tärkeä Ankaran ystävyyden suhteen Moskovaan.

Washingtonin protesteista huolimatta, Turkki, NATOn jäsen, otti heinäkuussa vastaan ensimmäisen toimituksen Venäjällä valmistetusta S-400 ilmapuolustusjärjestelmästä. Keskiviikkona Erdoganin kanssa pidetyn tapaamisen jälkeen Trump sanoi toimittajille, että Ankaran “S-400:n hankinta asettaa meille erittäin vakavan haasteen”, mutta kaupan rajoittamisesta tai peruuttamisesta ei vielä oltu päästy sopimukseen.

Erdogan kertoi torstaina, että Trump oli yrittänyt vakuuttaa hänet kävelemään pois Moskovan kanssa tehdystä sopimuksesta, mutta hän kieltäytyi. Trumpin ehdotus oli ”loukkaus suvereenisiä oikeuksiamme kohtaan”, turkkilainen televisioyhtiö NTV totesi lainaten Erdogania.

Erdoganin päätös heinäkuussa viedä S-400 -ostos eteenpäin poisti Turkin F-35-hävittäjäohjelmasta. Naton virkamiehet olivat huolissaan siitä, että koalitiohävittäjän käyttäminen yhdessä Venäjän ilmapuolustusjärjestelmän kanssa voisi vaarantaa hävittäjän häiveteknologian, kun taas Trumpin hallinto piti todennäköisesti hävittäjäohjelman keskeyttämistä keinona työntää Erdogan pois Venäjän ohjuksista.

Erdogan kiusotteli ennen Washingtoniin lähtöään mahdollisuudesta ostaa Venäjän valmistamia Sukhoi-hävittäjiä F-35: n sijaan. Keskiviikkona Trumpin tapaamisen jälkeen Erdogan kertoi, että Trumpin asenteesta F-35-ongelman ratkaisemiseksi oli tullut ”positiivisempi”.

Kuten S-400:n suhteen, mitään yksityiskohtia asiasta ei kuitenkaan kerrottu.
RT