OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Intiaa ei tule kiusata maailmannäyttämöllä: Iranin FM Zarif kehottaa New Delhiä vastustamaan Yhdysvaltain painostusta

Iranin ulkoministeri Mohammad Javad Zarif kehotti Intiaa olemaan tiukempi kohdatessaan Yhdysvaltain painostusta ja osoitti samalla suosiotaan New Delhin yleiselle kannalle sanktioiden suhteen.

Zarif kertoi ajatuksistaan aiemmin tällä viikolla New Delhistä tulevien vierailevien toimittajien kanssa pidetyssä kokouksessa, Hindu Business Line kertoi. “Intia on varmasti ottanut kannan pakotteita vastaan … niin, että se on ollut rohkaisevaa, [mutta] tietenkin odotimme ystävämme olevan joustavampia Yhdysvaltain painostuksen suhteen”, Zarif sanoi.

Intia lopetti Iranin öljyn ostamisen toukokuussa, kun Yhdysvallat kieltäytyi jatkamasta aiemmin maalle myöntämiä poikkeuksia. Iranin diplomaatti totesi ymmärtävänsä miksi Intia “ei halua agitoida” Yhdysvaltoja, mutta varoitti, että New Delhi asetti itsensä “alta vastaajaksi” hyväksymällä Washingtonin painostuksen.

Washington on käyttänyt uhkia ja mukavaa keskustelua yrittäen vakuuttaa kumppaniaan liittymään Iranin öljykauppaa koskeviin pakotteisiin. Valtiovarainministeri Steven Mnuchin lensi New Delhiin aiemmin tässä kuussa toivoen kaivavansa maata Teherania alta. Intian viranomaiset kuitenkin vahvistivat, että hyvät suhteet Iraniin ovat ratkaisevan tärkeitä, jotta varmistetaan maalle pääsy Afganistaniin, jos Intian kilpailija Pakistan päättää sulkea rajan.

Euroopan unioni on myös haluton leikkaamaan omaa kauppaa koskevaa sopimusta Iranin kanssa, kun taas Turkki täysin hylkäsi kehotuksen lopettaa Iranin öljyn ja maakaasun ostamisen.

Iraniin kohdistuvat pakotteet eivät ole ainoita aiheita, joissa Intia on viime kuukausina pysynyt päätöksessään Yhdysvaltoja vastaan. Intian viranomaiset kieltäytyivät romuttamasta merkittävää sopimusta S-400-ilmapuolustus ohjusjärjestelmän ostamiseksi Venäjältä, väittäen, että sopimus palvelee Intian elintärkeitä etuja.
RT