OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Moskova palautti Ukrainalle vuonna 2018 takavarikoidut laivastoalukset

Moskova ilmoitti palauttaneensa Kiovalle kolme Ukrainan laivaston alusta, jotka se takavarikoi vuonna 2018, rajavartijoiden yrittäessä laittomasti kulkea Kertsin salmen läpi.

Venäjän ulkoministeriö sanoi laivojen olleen todistusaineena rikollisesta toiminnasta, mutta suostui nyt luovuttamaan ne takaisin Ukrainalle, koska “kaikki tarvittavat aluksiin liittyvät tutkimustoimet” saatiin valmiiksi.

Ukrainan merivoimat vahvisti vastaanottaneensa alukset, ja totesi että ne kuljetetaan Odessan satamakaupunkiin. Huomioitavaa on että miehistöt vapautettiin syyskuun aikana käydyissä Venäjän ja Ukrainan välisessä vankien vaihdossa.

Sekä Ukrainan että Venäjän aluksilla on kauttakulkuoikeudet, mutta aluksilla on tiukat turvallisuussäännöt, joita Moskova totesi Ukrainan laivaston rikkoneen. Tilanteesta kärjistyi riita Venäjän rajavartijoiden ja ukrainalaisten miehistöjen välillä, jotka, ilmoituksen mukaan, olivat kieltäytyneet ottamasta vastaan annettuja ohjeita ja ilmoittaneet, että heillä oli oikeus kulkea haluamallaan tavallansa.

Konflikti loppui lyhyeen ja johti Ukrainalaisten merimiesten pidätyksiin ja heidän alusten takavarikointiin “aluevesien rikkomisesta”. Rajajoukoista vastaava Venäjän federaation turvallisuuspalvelu (FSB) syytti Kiovaa “provokaation” järjestämisestä.

Laivastoalusten vapauttaminen tulee juuri ennen Pariisissa 9. joulukuuta käytävää neuvottelua, joka on ensimmäinen henkilökohtainen tapaaminen kahden johtajan välillä. Ranskan presidentti Emmanuel Macron, ja Saksan liittokansleri Angela Merkel välittää tapahtumaa, joka vahvistettiin viime viikolla.
RT