OHO Live TV Suomi

Joka päivä jotain uutta

Ruotsalainen pankki joutunut Yhdysvaltain tutkimuksien kohteeksi Venäjälle kohdistettujen pakotteiden rikkomuksesta

Yhdysvaltojen viranomaiset tutkivat, mikäli yksi Ruotsin suurimmista lainanantajista, Swedbank, rikkoo Yhdysvaltojen Venäjälle kohdistettuja pakotteita, koska se salli liiketoiminnan harjoittamisen venäläisen asetuottajan Kalashnikovin ja sen Yhdysvalloissa toimivan nimikaiman välillä.

Ruotsalainen yleisradioyhtiö SVT väittää, että venäläisen asevalmistajan Kalashnikovin, joka joutui Yhdysvaltain rajoitusten piiriin jo vuonna 2014, ”suurimmat osakkeenomistajat” lähettivät rahaa vastapuolelleen, jonka pääkonttori sijaitsee Pompano Beachissa, Floridassa. Jälkimmäinen valmistaa venäläisiin malleihin perustuvia aseita, mutta osat ovat peräisin Yhdysvalloista, auttaen yritystä välttämään mustalle listalle joutumista.

SVT kertoi, että Swedbank salli “Venäjän Kalashnikovin suuromistajien” lähettää yli miljoonan dollarin lainan yhdysvaltalaiselle asetuottajalle. Kaikki näiden kahden yhteisöjen väliset rahoitustoimet rikkovat kuitenkin Washingtonin pakotteita ja tapahtuma voidaan katsoa rikkomuksena.

Raportin mukaan yksi tärkeimmistä operaatioon osallistuvista henkilöistä oli venäläinen miljardööri Iskander Makhmudov, joka oli sekä Kalashnikovin osakkeenomistaja että Swedbankin Viron sivuliikkeen suurin asiakas. Rahoja on ilmoitettu saaneen “Kalashnikovin avainhenkilöt Yhdysvalloissa”, heidän hallittuja tilejä Bank of America -pankissa, mihin siirretyt summat päätyivät.

Venäläinen liikemies ei ole koskaan ollut Kalashnikovin osakkeiden suuromistaja. Vuonna 2015 hän osti 12,25 prosenttia yhtiön osakkeista, mutta Forbesin mukaan myi osakkeet takaisin vuonna 2017. Makhmudovin edustaja kertoi SVT: lle, ettei hän ole koskaan kontrolloinut aseyritystä eikä siksi ole sanktioiden kohteena.

Keskiviikkona Swedbank vastasi väitteisiin sanomalla, että se ei ole tietoinen Yhdysvaltojen Venäjälle kohdistamien pakotteiden rikkomuksista. Samanaikaisesti pankki jatkaa rahanpesujärjestelmän tutkimista, josta SVT on myös aiemmin tiedottanut.

“Jos epäeettistä käyttäytymistä on esiintynyt, meidän on tietenkin tutkittava asia perinpohjin”, Swedbankin toimitusjohtaja Jens Henriksson totesi lausunnossa ja lisäsi, että sisäisen tutkimuksen odotetaan saatavan päätökseen ensi vuoden alussa.
RT