OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Serbian on jatkettava kullan ostamista kriisin torjumiseksi, presidentti Vucic neuvoo keskuspankkia

Presidentti Aleksandar Vucic on määrännyt Serbian keskuspankin jatkamaan kultareservien kasvattamista, jotta maalle voidaan luoda taloudellinen puskuri.
“Uskon, että jatkamme sen tekemistä sen vuoksi, mitä näemme, mihin suuntaan maailman kriisi on menemässä”, Vucic kertoi Belgradin toimittajille ja viittasi kasvun hidastumiseen euroalueella, joka on Serbian tärkein kauppakumppani ja tärkein sijoituslähde.

Vucicin ehdotus tuli sen jälkeen, kun maa lisäsi viime kuussa yhdeksän tonnia jalometallia lisätäkseen metalliharkkojensa varaa yli 30 tonniin. Serbian omistama kulta muodostaa nyt kymmenen prosenttia maan kokonaisvarannosta.

Keskuspankin pääjohtaja Jorgovanka Tabakovic kertoi, että maa maksoi noin 434 miljoonaa dollaria kullasta, jonka se osti viime kuussa, eli 1 503 dollaria unssilta. Tabakovicin mukaan hankinta on viimeisin sarjassa taloudellisen vakauden vauhdittamiseksi muuttamalla ulkomaisen velan rakennetta ja lisäämällä dinaarien ja eurojen osuutta. Serbian kullanosto seuraa keskuspankkien linjausta ympäri maailmaa, mukaan lukien pääostajat Venäjä, Kiina ja Turkki.

Jalometallin maailmanlaajuiset ostot olivat 547,5 tonnia vuoden 2019 kolmannella vuosineljänneksellä. Analyytikoiden mukaan trendi todennäköisesti jatkuu tulevina vuosina kiristyneiden globaalien jännitteiden ja valuuttasojen vuoksi.
RT