OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

“Assange voi kuolla vankilassa. Ei ole aikaa hukattavaksi ” – lääkärit Brittien hallitukselle

Julian Assange saattaa olla todellisessa vaarassa kuolla Yhdistyneen kuningaskunnan vankilassa, lääkärit ympäri maailmaa varoittivat avoimessa kirjeessä. Hän ei ehkä edes kestä luovuttamistuomioistuimen menettelyä, koska vuosien ajan häneltä on kielletty kunnollinen terveydenhuolto.

Ilmiantajasivuston WikiLeaks perustaja Assange on tällä hetkellä Britanniassa pidätettynä Belmarshin huipputurvallisuusvankilassa. Ensi vuoden helmikuussa hänen on oltava oikeudenkäynnissä Yhdysvaltojen luovutuspyynnön suhteen, missä hänet voidaan tuomita enintään 175 vuodeksi vankeuteen. Britannian sisäministerille Priti Patelille osoitetussa avoimessa kirjeessä yli 60 lääketieteen ammattilaista eri puolilta maailmaa ilmaisivat olevansa huolissaan kustantajan fyysisestä ja henkisestä terveydestä ja väittäneet, että hän ei vain kestä oikeudenkäyntiä, vaan on vaarassa kuolla.

”Olemme todella huolestuneita, koska meillä tällä hetkellä käytettävissä olevien todisteiden mukaan, herra Assange voisi kuolla vankilassa. Siksi lääketieteellinen tilanne on kiireellinen. Ei ole aikaa hukattavaksi ”, kirje sanoo.

Allekirjoittajat vaativat Assangen terveydentilan kiireellistä asiantuntijalääketieteellistä arviointia, joka tulisi suorittaa “asianmukaisesti ja asiantuntija henkilöstöllä varustetussa yliopiston opettavassa sairaalassa”, toisin kuin vankilan sairaalan osastolla.

Vakoilulain nojalla esitetyt Yhdysvaltain Assange-syytteet perustuvat siihen, että WikiLeaks julkaisee Yhdysvaltain hallituksen kiusalliseksi luokiteltua materiaalia. Kannattajat näkevät hänen pahoinpitelyn olevan suuri hyökkäys sananvapautta vastaan, jolla on tuhoisat seuraukset ilmiantajille ja toimittajille, jotka harkitsevat länsimaiden hallitusten tekemiä väärinkäytöksiä.

Avoimen kirjeen allekirjoittivat Yhdysvaltain, Australian, Ison-Britannian, Ruotsin, Italian, Saksan, Sri Lankan ja Puolan lääkärit.
RT