OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kiina lisää soijapapujen ostoa Brasiliasta Yhdysvaltojen kaupan epävarmuuden vuoksi

Kiinalaiset maahantuojat ostivat viime viikolla vähintään 20 lastia Brasilian soijapapuja, kauppiaat kertoivat Reutersille, mainittuan kauppasopimuksen epävarmuudesta sen perinteisen toimittajan Yhdysvaltojen kanssa.

Kauppiaiden mukaan ostot oli tarkoitettu toimitettaviksi uuden sadon tultua markkinoille ensi vuoden alussa.

Jotkut Yhdysvaltain ja Argentiinan rahdeista varattiin myös viime viikolla, yksi heistä sanoi.

”Brasiliasta ostaminen on tässä vaiheessa todennäköisesti hyvä suojaus. Yhdysvaltain toimituksissa on paljon epävarmuutta, joten on todennäköisesti hyvä idea olla ainakin jokunen brasilialainen sopimus lukittuna”, sanoi välittäjä INTL FCStone -yhtiön Aasian hyödykeanalyytikko Darin Friedrichs.

Kiina, maailman suurin soijapapujen maahantuoja ja kuluttaja, oli ostanut yli puolet Yhdysvaltojen soijapapujen viennistä ennen kuin maat ajautuivat kauppasotaan. Yhdysvaltalaisten soijapapujen toimitusten määrä laski syyskuussa yli 80 prosenttia. Viime vuonna Yhdysvaltojen soijatoimitukset Kiinaan olivat arvoltaan 12–14 miljardia dollaria. Kiina tarvitsee soijapapuja maailman suurimman karjateollisuuden ruokkimiseksi, mukaan lukien 400 miljoonaa sikaa.

Riskit siirtää “ykkösvaiheen” kauppasopimuksen valmistuminen ensi vuoteen jättää kiinalaiset ostajat epävarmoiksi markkinatilanteesta.
RT