OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Puola tuo kotiin 100 tonnia kultaa kuningaskunnan keskuspankista Bank of England:sta

Puola, joka on viimeisen kahden vuoden aikana lisännyt nopeasti jalometallivarantojaan, on palauttanut kotimaahansa noin 100 tonnia kultaa Englannin keskuspankin Lontoossa sijaitsevista holveista.

Noin puolet Varsovan omistuksista Yhdistyneessä kuningaskunnassa siirrettiin takaisin Puolan keskuspankille, keskuspankin pääjohtaja Adam Glapinski ilmoitti maanantaina.

“Kulta symboloi maan vahvuutta”, Glapinski kertoi. Joitakin valokuvia ja videoita ilmestyi verkkoon osoittaen virkamiehen pitäessä kultaharkkoa pankkiholvin edessä.

Vaikka puolet Puolan varannoista on edelleen varastoituna Englantiin, maan keskuspankki ilmoitti, että se voi jatkaa jalometallin kotiuttamista, jos ”varanto-tilanne on suotuisa”.

Puola voisi saada miljaardivoiton jalometalliharkkojen omistusosuuksiensa myynnistä, mutta tällä hetkellä ei ole tarkoitus tehdä niin, Glapinski sanoi.

Puolasta on tullut 22. suurin metalliharkkojen haltija maailmassa; se osti noin 125 tonnia vuosina 2018 ja 2019 ja kasvatti kultavarannon 228,6 tonniin. Jalometalliharkkojen varaston arvo on nyt noin 10,8 miljardia dollaria, sanoo NBP.

Maailman keskuspankit ovat olleet tekemisissä kullanosto kumeen kanssa, joiden vuoksi jalometalliharkkojen kokonaiskysyntä on noussut kolmen vuoden korkeimmalle tasolle vuoden 2019 ensimmäisellä puoliskolla, Maailman kultaneuvoston mukaan. Vaikka Venäjä, Kiina ja Turkki ovat suosituimpia metallirahojen ostajia, Puola, Unkari ja Serbia lisäävät myös varastojaan pyrkiessään monipuolistamaan varantojaan globaalin taloudellisen epävarmuuden vuoksi.
RT