OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Isis otti vastuun London Bridge puukotuksesta

Islamilainen valtio (IS, aiemmin ISIS) on ilmoittanut olevansa vastuussa Lontoon sillalla tehdyistä iskuista. Näin, vaikka terroristiryhmän propaganda pyyhitään pois viestisovelluksista.
SITE Intelligence Group -järjestön, joka seuraa ääriryhmien online-läsnäoloa, mukaan terroristijärjestö väitti lauantaina olevansa vastuussa veitsihyökkäyksestä. Vaikka IS:n on tiedetty olevan vastuussa yksinäisien susien terrori-iskuista maailmanlaajuisesti, SITE-johtaja Rita Katz totesi, että hyökkäys kantoi IS:n inspiroimia tunnusmerkkejä, ja ehdotti perjantaina, että ryhmän väite saattaa viivästyä.

Britannian poliisin toistaiseksi yleisölle jakamat tiedot eivät kuitenkaan ole antaneet mitään todisteita väitteen tueksi.

Vaatimus lähetettiin ryhmän Amaq-uutistoimiston kautta, joka on propagandalähde, joka levittää viestiään Telegramin kaltaisten sovellusten kautta. Vain viikkoa ennen hyökkäystä Europol ilmoitti onnistuneesti poistaneensa “merkittävän osan keskeisistä toimijoista IS-verkon sisällä” alustalta.

Koordinoidun toiminnan ansiosta jihadistien linkittämät tilit poistettiin Telegramista “vaikuttavassa tahdissa” Lontoon hyökkäyksen edeltävinä päivinä, Katz sanoi. Hän lisäsi kuitenkin, että ryhmä on jo yrittänyt siirtyä muihin, vähemmän suosittuihin viestipalveluihin yrittääkseen väistää poliisin “lakaisevaa luutaa”.

28-vuotias lontoolainen hyökkääjä Usman Khan puukotti perjantaina viisi ihmistä Lontoon sillan lähellä ja tappoi kaksi. Kansalaiset pidättivät hänet ja poliisit ampuivat hänet. Khan, joka käytti valeitsemurhaliivejä rynnäkön aikana – oli aiemmin vangittu vuoden 2010 suunnitelmasta räjäyttää Lontoon pörssi ja perustaa terroristien koulutusleiri Pakistaniin, mutta hänet vapautettiin ehdonalaiseen viime joulukuussa.

Eri brittiläisten tiedotusvälineiden mukaan entiset luokkatoverit olivat nähneet Khanin vuonna 2007 saarnaavan radikaali-islamia Stoke-on-Trentin kaduilla IS:n mustan lipun alla. Vaikka IS:tä sen nykyisessä muodossaan ei ollut tuolloin, islamin terroristiryhmät ovat käyttäneet ryhmän pahamaineista Black Standard-lippua 1990-luvulta lähtien, mukaan lukien Al-Qaidan tytäryhtiöt, jotka liittyivät Khanin vuoden 2010 terroristi juoniin.