OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Venäjän Kinzhal-hypersonic-ohjus sai suoritettua päätökseen ensimmäisen testinsä Arktisella-alueella

Venäjän uusi Kinzhal (‘Dagger’) ilmasta laukaistava hypersonic-ohjus on testattu jäätävissä arktisissa olosuhteissa. Puolustusteollisuuden lähteet sanoivat, että se osui onnistuneesti maalla sijainneeseen kohteeseen, joka oli laatuaan neitsytkoe.

Huippusalaiset kokeet pidettiin marraskuun puolivälissä Pemboin alueella Luoteis-Komin tasavallassa, yksi lähteistä kertoi TASS: lle. Venäjän alue ulottuu napapiirin ulkopuolelle.

Ohjus ammuttiin MiG-31K yliääni hävittäjästä, jota NATO kutsuu Foxhoundiksi. Kinzhal “saavutti nopeuden Mach 10 (yli 12 000 km / h)”, toinen nimeämätön virkamies kertoi virastolle.

Kinzhal on yksi monista hypersonic-järjestelmistä, joita valmistellaan palvelukseen Venäjän armeijassa. Venäjä on jo testannut menestyksekkäästi Avangard-purjelentokonetta asennettuna ICBM-koneisiin. Suunnitelmissa on että ensimmäinen Avangard-lento tehdään ennen vuoden loppua. Laivoilta laukaistavan Zircon (Tsirkon) -ohjuksen kehitys on myös parhaillaan käynnissä.

Hypersonic-aseiden sanotaan kykenevän ohittamaan kaikki olemassa olevat ilmapuolustukset, koska ne kulkevat vähintään yli 5 mach nopeutta, ja ohjautuvat jatkuvasti kohti kohdetta.

Venäjä on viime vuosina tehostanut sotilaallista läsnäoloaan arktisella alueella rakentamalla ja korjaamalla tukikohtia ja lentokenttiä sekä ottamalla käyttöön uusimpaa laitteistoansa, mukaan lukien S-400 ilmapuolustusjärjestelmän, ja suorittamalla useita harjoituksia alueella.

Kehitys alkoi vastauksena muiden alueellisten toimijoiden, kuten Kanadan, Tanskan, Norjan ja Yhdysvaltojen pyrkimyksiin asettaa vaatimuksia arktiselle alueelle sen rikkaiden luonnonvarojen ja strategisen maantieteellisen asemansa vuoksi.
RT