OhoTV Suomi

Pilaako sisällä pysyttely ihosi?

Kuva: pexels.com

Elämä on tällä hetkellä erityisen stressaavaa. Paitsi, että jatkuva sisätiloissa pysytteleminen on henkisesti raskasta, sen vaikutukset näkyvät myös kehossa. Moni neljän seinän sisään eristäytynyt onkin saanut lisähuolekseen oireilevan ihon.

Ihoa piinaa yhtäkkiä alkanut kuivuus, punoitus tai epäpuhtaudet, mutta miksi? Syy voi hyvinkin löytyä omasta kodista. Elle kysyi kahdelta ihotautilääkäriltä, miten sisällä pysyttely vaikuttaa ihoon ja mitä ongelmille voi tehdä.

– Tällaisena vaikeana aikana tapahtuu monia muutoksia, jotka vaikuttavat ihoomme, selittää ihotautilääkäri Mario Luca Russo.

Ihossa tapahtuneiden muutoksien takaa voi löytyä useita eri tekijöitä.

– Niistä yksi on stressi, joka lisää kortisolin tuotantoa, joka voi johtaa aknen puhkeamiseen. Ihoon vaikuttavat myös ruokavalio ja liikunnan määrä, Russo jatkaa.

Auringonvalon puute

Kuva: pexels.com

Koska pysymme sisätiloissa enemmän kuin aiemmin, emme välttämättä saa yhtä paljon aurinkoa kuin yleensä keväisin. Siksi myös ​D-vitamiinin saanti saattaa olla vähäistä.

– Terve D-vitamiinipitoisuus on olennainen immuunijärjestelmän tehostamisessa ja infektioiden, mukaan lukien Covid-19:n, ehkäisyssä. D-vitamiini myös ehkäisee ihon ennenaikaista ikääntymistä, edistää luiden terveyttä, vähentää tiettyjen syöpien riskiä ja kohottaa mielialaa. Alhainen D-vitamiinitaso on liitetty esimerkiksi psoriaasiin ja atooppiseen ihottumaan, luettelee ihotautilääkäri Sam Bunting.

Auringossa ei kannata kuitenkaan paahtaa itseään D-vitamiinin toivossa, koska silloin tulee altistaneensa itsensä haitalliselle UV-säteilylle. Siksi D-vitamiinilisä saattaa olla monelle hyödyllinen, ainakin osan vuodesta.

– Aurinkosuojaa on käytettävä päivittäin myös sisätiloissa. UVA-säteilyä esiintyy ympäri vuoden ja se aiheuttaa ennenaikaista ikääntymistä. Säteily tunkeutuu myös lasin läpi, Bunting muistuttaa.

Stressi

Pandemian aikana on selvää, että stressitasomme ovat koholla. Kortisolin jyllääminen näkyy kehossa ja valitettavasti myös kasvoilla.

– Se kiihdyttää aineenvaihduntaa, kohottaa verenpainetta ja sykettä, sekä lisää talin tuotantoa, mikä altistaa finneille, Russo selittää.

Bunting kehottaa hillitsemään oireita oikeanlaisilla ihonhoitotuotteilla.

– Ihon omaa suojakerrosta vahvistavat, ei-komedogeeniset perustuotteet ovat oikea valinta, hän sanoo.

Antibakteerinen geeli

Kuva: pexels.com

Pandemian aikana desinfioivasta käsihuuhteesta on tullut kultaakin kalliimpaa. Desinfiointiaineiden alkoholipitoisuus ei kuitenkaan tee hyvää iholle.

– Ensinnäkin ihollamme on oma bakteerifloransa, jota antibakteerinen geeli voi järkyttää. Toiseksi, antibakteeriset geelit yleensä kuivattavat ihoa, Russo muistuttaa.

Myös käsien jatkuva peseminen kuivattaa käsiä. Siksi käsienhoitoon kannattaa nyt panostaa kosteuttavalla ja ihon suojakerrosta vahvistavalla voiteella.

Napostelu

Stressaavana aikana moni meistä turvautuu suklaalevyyn tai viinilasilliseen päivän päätteeksi. Vaikka me nautimme herkuista, ihomme ei niistä pidä.

– Todennäköisesti myöhäisillan välipalat, kuten makeat herkut ja alkoholi, vaikuttavat osaltaan iho-ongelmiin, Bunting sanoo.

Etenkin paljon sokeria ja rasvaa sisä

– Ruoat ja juomat, joilla on korkea glykeeminen indeksi, voivat olla tulehdusta edistäviä. Tästä syystä iho oireilee usein esimerkiksi joulunpyhien jälkeen ja näkisin tämän niin, että eristäytyminen on ikään kuin siitä pidennetty versio, hän lisää.

Valitettavasti tähän ei ole muuta lääkettä, kuin suklaan ja sipsien vaihtaminen hedelmiin ja vihanneksiin.

Exit mobile version