Site icon OhoTV Suomi

Suomalaisten sähköpostiosoitteita löytyy runsaasti pimeästä verkosta – Hakkeroitu.fi-palvelussa voi testata omat osoitteet maksutta

Nettirikollisuus ja identiteettivarkaudet ovat lisääntyneet merkittävästi koronaepidemian aikana ja kuluttajilla on akuutti tarve suojautua niitä vastaan. Lisääntyneen tietoisuuden lisäksi suojautumiseen tarvitaan konkreettisia työkaluja. Nettirikosten ehkäisyyn ja seurausten minimoimiseen erikoistunut vakuutuspalveluyritys mySafety tuo kuluttajien saataville maksuttoman Hakkeroitu.fi-palvelun, jossa voi tarkistaa, ovatko henkilökohtaiset tiedot vuotaneet nettiin.

– Arviolta reilusti useamman kuin joka kolmannen (37 %) suomalaisen sähköpostiosoite ja salasana löytyvät hakkereiden suosimasta pimeästä verkosta, kertoo mySafetyn toimitusjohtaja Niclas Fagerlund.

Luku on peräisin Ruotsin johtavan tietovuotoihin erikoistuneen Defentryn keräämästä datasta, jossa viimeisen vuoden aikana testatuista 8 530 suomalaisesta sähköpostiosoitteesta 3 189 olivat salasanoineen vuotaneet nettiin. Hakkeroitu.fi-palvelu on tuotettu yhteistyössä Defentryn kanssa.

Samasta datasta ilmenee, että suomalaisten käyttämistä sähköpostiosoitteista pimeästä verkosta löytyy salasanoineen eniten gmail-osoitteita, toiseksi eniten hotmail-osoitteita ja kolmanneksi eniten live-osoitteita.

Eri salasanat eri palveluissa

Tietojen vuotaminen nettiin tarkoittaa, että henkilön käyttämä palvelu, esimerkiksi verkkokauppa, on joutunut tietomurron uhriksi, jolloin henkilökohtaiset tiedot kuten sähköpostiosoite ja salasana ovat vaarassa joutua rikollisten käsiin. Jos salasana vuotaa nettiin ja rikollisten käsiin, saatetaan samalla salasanalla päästä käsiksi myös kuluttajan käyttämiin muihin palveluihin ja niissä oleviin tietoihin.

– Tästä syystä on erittäin tärkeää, että käytämme kaikissa palveluissa eri salasanoja, jolloin niitä kaikkia ei pystytä murtamaan kerralla. Salasanat kannattaa tehdä vahvoiksi, koska niitä on huomattavasti vaikeampi murtaa kuin lyhyitä yksinkertaisia sanoja ilman erikoismerkkejä, sanoo Fagerlund.

Säännölliset tarkistukset kannattavat

Hakkeroitu.fi-palvelu selvittää, löytyykö testin tekijän henkilökohtaisia tietoja tietokannasta, johon on koottu nettiin vuotaneita ja varastettuja tietoja useista eri lähteistä. Defentryn tietokanta koostuu yli 10 500 000 000 dokumentista.

– Varastetut henkilötiedot leviävät nopeasti eri kanavien ja foorumien kautta, ja tietokantaan lisätään jatkuvasti sekä uusia että vanhoja tietovuotoja. Henkilökohtaisten tietojen valuminen nettiin kannattaa tarkistaa säännöllisesti esimerkiksi tekemällä uusi sähköpostihaku Hakkerointi.fi-palvelussa. Hyvä tarkistusväli on joka kolmas kuukausi, suosittelee Fagerlund.

Vinkit suojautumiseen

Hakkeroitu.fi-palvelun käyttö

Palvelu löytyy osoitteesta Hakkeroitu.fi, ja sen käyttö on maksutonta.

  1. Kirjoita sähköpostiosoite kenttään.
  2. Palvelu avaa sivun, joka kertoo, löytyvätkö testaajan henkilötiedot tietokannasta. Testaaja saa sähköpostiin tarkemmat tiedot mahdollisesta tietovuodosta.

Vinkkejä henkilötietojen suojaamiseen

Vinkit vahvan salasanan luomiseen

Näin hakkerin on vaikeampi murtaa salasana:

Yksityishenkilöiden identiteettivarkaudet Suomessa

Tuoretta tutkimustietoa identiteettivarkauksista Suomessa:

Exit mobile version