OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Joulupöytä katetaan kerran vuodessa – nauti siitä ilman huonoa omaatuntoa!

Ruoka on iso osa joulua, ja siitä on syytä nauttia hyvällä omallatunnolla. Terveystalon johtavan ravitsemusterapeutin Mikko Rinnan mielestä jouluherkutteluja on turha surkutella, sillä kokonaisuuden kannalta muutaman päivän syömisillä ei ole merkitystä. 
 
Moni kokee vuosittain jo etukäteen huonoa omaatuntoa joulun ja uudenvuoden notkuvista herkkupöydistä ja konvehtirasioista. Uutena vuotena luvataan ja vannotaan ”korjata repsahdukset” ja ”palata ruotuun”, ja tammikuun alussa kuntosalit ja laihdutusryhmät pullistelevat katumusharjoitusta tekevistä herkuttelijoista. 
 
– Joulusyömingit nousevat esiin myös ravitsemusterapian vastaanotoilla. Moni pohtii, kuinka jouluherkutteluun tulisi oikein suhtautua. Jouluaikaan osuu usein muutaman viikon tauko tapaamisista, joten asia mietityttää siltäkin kantilta monia asiakkaita, kertoo Terveystalon johtava ravitsemusterapeutti Mikko Rinta
 
Rinta sanoo, että joulun aikana on lupa lomailla myös syömisen osalta.   
 
– Jouluna voi hyvin antaa itselleen luvan syödä hieman vapaammin. Etenkin painonhallinnan kanssa työtä tekevien on hyvä päättää etukäteen, että jouluviikko ollaan lomalla eikä suupaloista tarvitse tällöin pitää kirjaa. Jouluähkystä on tehty aivan liian iso peikko – syöminen riistäytyy käsistä todella harvalla ja ehdottomat kiellot usein vain lisäävät ongelmia. Sallivampi asenne ja rennompi suhtautuminen istuvat joulunviettoon paremmin, Rinta sanoo. 
 
– Joulu on vain kerran vuodessa, ja nyt korona-aikana moni on joutunut jo tekemään kompromisseja, kun kaikki läheiset eivät välttämättä voi kokoontua yhteen. Poikkeuksellisen vuoden päätteeksi jokaisella meistä on oikeus nauttia joulusta rennosti, ilman kieltolistoja.  

Pohdi näitä jouluna! 

  • Päätä etukäteen, miten suhtaudut jouluherkutteluun – jos annat itsellesi luvan nauttia rennosti, toimi sen mukaan äläkä syyllisty jokaisesta suupalasta. 
  • Muista, että jouluherkuttelu ei aiheuta pysyviä muutoksia terveydessä, kunhan juhlasyömisestä palataan lopulta takaisin kohtuulliseen arkisyömiseen. Syyllisyys joulupöydässä ei hyödytä ketään – terveyden kannalta merkittävimmät asiat tehdään jokapäiväisessä elämässä!  
  • Herkutteluissa kannattaa muistaa nestetasapainosta huolehtiminen: suolaisen jouluruoan, glögien ja viinien lomassa vedenjuonti unohtuu herkästi. Liian vähäinen juominen saa olotilan tukkoiseksi, joten muista ”välivesi” myös jouluna!