Site icon OhoTV Suomi

Yhtä herkullista kuin jauhelihasta – ohje tämän hetken trendikkäimpään burgeriin!

HK Vihreat Smash Burger

Joka kolmas aikoo lisätä kasvisten käyttöä

Tammikuussa monet pohtivat suuriakin elämäntapamuutoksia. Useimmiten nämä liittyvät liikunnan lisäämiseen tai muutoksiin omassa ruokavaliossa. Tuoreimman Suomi syö -tutkimuksen*) mukaan joka kolmas aikoo lisätä kasvisten käyttöä, noin joka neljäs haluaa syödä enemmän kalaa ja 15 % tutkimukseen vastaajista lisää mielellään erilaisten kasviproteiinituotteiden käyttöä. 

 Osa kasviproteiinituotteita kokeilleista ilmoittaa kuitenkin vähentävänsä niiden käyttöä. Näistä yli puolella (56 %) syynä on se, että tuotteen maku ei miellytä. Vaikka näiden tuotteiden käyttö on periaatteessa yksinkertaista, muutama maustamiseen liittyvä niksi kannattaa ottaa haltuun. Silloin esimerkiksi HK Vihreät Jauhiksesta saa valmistettua yhtä maukasta ruokaa kuin jauhelihasta.

 Helppo ja herkullinen sienifondikikka

Arjen ruuanlaitossa helppous ja nopeus ovat valttia. Jauheliha monipuolisena raaka-aineena on siksi useiden kotikokkien suosikkivalinta. Monet haluaisivat lisää valinnanvaraa arjen ruuanlaittoon ja sitä on mahdollista saada kasviproteiinista. Muutaman viime vuoden aikana kauppojen hyllyille on tullut useita erilaisia kasviproteiinituotteita. Joillakin ne ovat jääneet pelkäksi kokeiluksi, syynä on pettymys tuotteen makuun. Oikea maustaminen on avain herkulliseen lopputulokseen.

Pienempi määrä riittää – ei paistohävikkiä

Suomalaisten lempiruokien TOP 10 -listalla on vuodesta toiseen useita jauheliharuokia, kuten esimerkiksi lihamakaronilaatikko, jauhelihakastike, lihapullat ja lasagne. Tämä kertoo hyvin jauhelihan monipuolisuudesta raaka-aineena. 

Nyrkin kokoinen annos proteiinia

Suurin osa suomalaisista saa riittävästi proteiinia. Proteiinia kannattaa nauttia tasaisesti pitkin päivää, mieluiten joka aterialla. Pääaterioilla hyvä proteiinin määrä on 20-30 g. Nyrkkisääntönä on syödä noin oman nyrkin kokoinen annos proteiinipitoista ruokaa pääaterioilla.

HK Vihreät -tuotteiden perusraaka-aineet ovat herne ja härkäpapu. Kaikki sarjan tuotteet valmistetaan Suomessa ja ne ovat Avainlippu-tuotteita. Jauhiksen lisäksi HK Vihreät -sarjaan kuuluvat Kasvisburgerpihvit, Kasvispullat ja Kasvisnuggetit. HK Vihreät tuotesarja kasvaa alkuvuodesta HK Vihreät Kasvisburgerilla ja HK Vihreät pullat ja muusi -aterialla. Nämä uudet tuotteet löytyvät kauppojen valmisruokahyllystä. HK Vihreät -pakkaukset lajitellaan kotona muovina. Jauhiksen ja Kasvisburgerpihvien rasiat ovat myös kierrätettäviä. 

HK Vihreät Smash Burger

Tämän hetken kuumin juttu burgerimaailmassa on smash burgerit. Vähänkään hampurilaisfoorumeja tai -ravintoloita seuraava ei ole termiltä välttynyt. Tässä tämän hetken puhutuin burgeri kasvisversiona.

Ainekset (2 annosta) 

1 pkt HK Vihreät Jauhis 270 g
2 briossiburgerisämpylää 
4 cheddarviipaletta
2 salaatinlehteä
2 rkl hyvää majoneesia
1 pieni sipuli

Savuketsuppi

1 dl tomaattipyreetä
3 rkl hunajaa
3 rkl valkoviinietikkaa
½ dl vettä ohennukseen
1 tl suolaa
1 tl savuaromia
1 rkl ruokosokeria
1 tl sipulijauhetta

Pikkelöity kurkku

1 kurkku
2 dl väkiviinaetikkaa
2 dl sokeria
2 dl vettä
1 rkl sinapinsiemeniä

Sekoita kaikki ketsupin ainekset keskenään pienessä kattilassa ja kiehauta. Hauduta miedolla lämmöllä muutama minuutti välillä sekoitellen. Jäähdytä.

Kiehauta väkiviinaetikka, sokeri, vesi ja sinapinsiemenet. Anna jäähtyä. Kuori kurkku ja viipaloi ohuiksi viipaleiksi. Laita kurkkuviipaleet kannelliseen purkkiin ja kaada jäähtynyt liemi päälle. Anna tekeytyä tunnin ajan. 

Leikkaa sipuli hienoksi silpuksi.

Jaa jauhis neljään osaan ja pyörittele niistä kevyesti pyöryköitä. Kuumenna paksupohjainen paistinpannu lähes savuavan kuumaksi ja lisää siihen tilkka öljyä. Laita pannulle kaksi pyörykkää ja paina ne ohuiksi pihveiksi esimerkiksi kattilanpohjalla. Pihvin ja kattilan väliin kannattaa laittaa leivinpaperia estämään pihvin tarttuminen kattilan pohjaan. Anna pihvien paistua rauhassa liikuttamatta niitä. Rapea paistopinta on tässä burgerissa kaiken a ja o. Noin minuutin jälkeen käännä pihvit ympäri. Laita päälle juustoviipaleet ja anna juuston sulaa. Toista tämä toisille pihveille.

Kuumenna sämpylänpuolikkaat. Voitele pohjat majoneesilla ja kokoa päälle salaatti, pikkelikurkut, sipuli, pihvit, savuketsuppi ja kansi. Nauti!

*) Suomi syö -tutkimus 2020 trendiraportti, Taloustutkimus.

Exit mobile version