OhoTV Suomi

Onko sinulla somekuvien käytön pelisäännöt hallussa?

Kuva: Heidi Lammi

Sosiaalinen media on mukana arjessamme joka päivä. Se on kaikessa laajuudessaan voittamaton tapa olla yhteydessä muihin sekä luoda ja ylläpitää kontakteja. Usein maailmanlaajuinen verkosto on saatavilla muutamalla pyyhkäisyllä älypuhelimen muodossa. Some palvelee erityisen hyvin visuaalisissa lajeissa ja ympäristöissä, kuten hevosalalla. Hevoset ovat näyttäviä kuvaamisen kohteita ja internetin pyöreissä onkin miljoonia ja taas miljoonia hevoskuvia. Pelkästään Instagramista löytyy hashtagilla “equestrian” yli 12 miljoonaa postausta. Ja ihan vertailun vuoksi – jääkiekolla julkaisuja on 2,2 miljoonaa. Innowisen mukaan Instassa oli vuonna 2020 suomalaisia käyttäjiä 1,8 miljoonaa kaikista ikäluokista. Se on väestömäärään suhteutettuna jo aikamoinen luku.

Heidi Lammi, 32, on hevosiin erikoistunut valokuvaaja. Hän tekee kuvausta sivutoimisena yrittäjänä ja hevoskuvaukseen hän on päätynyt oman lajitaustansa kautta. – Olen kilpaillut nuoruudessani este- ja kenttäratsastuksessa kansallisella tasolla ja kiertänyt kilpailuissa myös groomina. Valokuvausta olen harrastanut yhtä pitkään kuin hevosiakin, Lammi kertoo. Nykyään hän kuvaan pääasiassa ratsastuksen tähtikilpailuja, joista uutiskuvia Lammi toimittaa muun muassa Suomen Ratsastajainliitolle, Hippokseen ja muille medioille. – Kilpailukuvia myyn myös ratsastajien käyttöön ja käytän kuvien markkinointiin ensisijaisesti Facebook ja Instagram-sivustojani, hän lisää.

Kuva: Heidi Lammi

Mitä enemmän kuka tahansa voi sosiaaliseen mediaan materiaalia julkaista, sitä helpommin käyttäjillä saattaa unohtua, kenellä kyseiseen kuvaan on oikeudet. Jakaminen ja repostaaminen, eli uudelleenjulkaisu, ovat asioita, joita usein jopa suositellaan julkaisun yhteydessä. Nopeasti somessa seikkailevilla hämärtyy raja, missä tekijänoikeudet menevät.

Lammin mukaan kuvien kysyntä on viime vuosina noussut aivan valtavasti ja somesisällöt vaativat jatkuvasti uutta materiaalia. – Kuvien käytön pelisäännöt ovat onneksi useimmilla hyvin hallussa, mutta niitä on myös näin lähestyvän kilpailukauden alla hyvä kerrata. Erilaisia sääntöjä ja rajoituksia on paljon, mutta suurin osa on ihan maalaisjärjellä pääteltävissä, hän toteaa.

Ratsastuskouluissa käy yleensä paljon alaikäisiä ja nuoria, joten on aina hyvä huomioida, millaisessa ympäristössä liikkuu. – Nykypäivänä kuvaaminen on melko yleistä ja suhteellisen sallittua, mutta niitäkin sääntöjä pitää kunnioittaa joissa sitä rajoitetaan. Oman hoitohevosen kuvaamisesta on myöskin kohteliasta sopia omistajan kanssa, Lammi muistuttaa.

Kuvien ottaminen ja julkaiseminen on kuitenkin kaksi eri asiaa. Kuvista saa paljon iloa ja muistoja ja Heidi Lammin motto onkin, ettei niitä ole koskaan liikaa!

Kuva: Heidi Lammi

Tässä valokuvaaja Heidi Lammin toimintaohjeet somekuvien käyttöön:

Tutustu myös

IG: @heidilammiphotography

Teksti: Penina Peltonen, Heidi Lammi

Exit mobile version