Site icon OhoTV Suomi

Kevätaurinko on ihanuudessaan petollinen – älä unohda aurinkolaseja on lomalla

Kuva: pexels.com

Talviloma kolkuttelee ovella ja houkuttelee suomalaiset ulos kimmeltäville hangille ja aurinkoisille laskettelurinteille. Pimeän kauden jälkeen on tärkeää muistaa silmien ja herkän silmänympärysihon suojaaminen asianmukaisesti.

Vaikka talvi- ja kevätauringon UV-säteily ei Suomessa riitäkään ruskettamaan ihoa, on sen vaikutukset silmille syytä ottaa tosissaan. Auringon voimakas UV-säteily voi vaurioittaa silmiä talvellakin, jolloin säteilyä myös heijastuu eri pinnoista, kuten lumesta ja jäästä.

UV-säteily voi aiheuttaa tilapäistä haittaa esimerkiksi lumisokeuden tai migreenin muodossa. Lumisokeus, eli silmän sarveiskalvon tulehdus on lumesta heijastuvan kirkkaan auringon aiheuttama vaiva, jonka merkkejä ovat roskan tunne silmässä, valonarkuus, vetisyys ja punoitus. Joillain auringonvalo provosoi migreeniä ja erityisesti kirkas kevättalven aurinko saattaa laukaista migreenikohtauksen.

– Silmät on tärkeää suojata aurinkolaseilla, jotta näiltä tilapäisiltä haitoilta vältyttäisiin. Toisaalta auringon uv-säteily voi myös aiheuttaa pidemmälle ulottuvia seurauksia, kuten lisätä silmäpohjan rappeuman riskiä tai nopeuttaa harmaakaihin kehittymistä, muistuttaa Specsaversin johtava optikko Oskari Lehvonen.

Lasten ja nuorten silmät on erityisen tärkeää suojata aurinkoisella kelillä, sillä ne ovat herkemmät valolle. Lapset viettävät usein aikuisia enemmän aikaa ulkona ja lisäksi lapsilla on luonnostaan suuremmat pupillit sekä kirkkaat väliaineet, jolloin UV-säteily pääsee helpommin syvemmälle silmään.

Aurinkolaseja on valittavissa monissa eri malleissa ja väreissä.

– Linssien väri ei kerro niiden UV-suojasta, mutta linsseillä on muita ominaisuuksia, joita kannattaa miettiä niitä valitessa. Aurinkolasien linssien tärkein ominaisuus on kuitenkin UV-suoja. Linssien lisäksi huomiota kannattaa kiinnittää myös kehysten kokoon; myös herkkä silmänympärysiho tarvitsee suojaa auringolta, Oskari Lehvonen muistuttaa.

Aurinkolasien valinnassa kannattaa ottaa muutama seikka huomioon. Oskari Lehvonen antaa vinkit oikeanlaisten linssien valintaan:

Lähde: Specsavers

Exit mobile version