Site icon OhoTV Suomi

Näin syömisen ajoitus vaikuttaa terveyteen ja painonhallintaan

Viime vuosina on saatu uutta tutkimustietoa syömisrytmin merkityksestä, kertoo ravitsemusterapeutti Kirsi Englund Terveystalosta.

Peruslähtökohtana painonhallinnassa on totuttu pitämään sitä, että energian saanti ja sen kulutus ovat tasapainossa.

Elimistön kellojärjestelmät vaikuttavat terveyteen: syöminen on hyvä ajoittaa valoisaan aikaan
Ympäristön valo-pimeärytmi säätelee elimistömme uni-valverytmiä. Lisäksi elimistössä toimii monia fysiologisia toimintoja säätelevä niin sanottu perifeerinen kellojärjestelmä. Se vaikuttaa esimerkiksi nälkä- ja kylläisyyshormonien erittymiseen sekä ravintoaineiden imeytymiseen.

Aamupainotteinen syöminen auttaa painonhallinnassa ja tukee unirytmiä
Tutkimusten mukaan aamupainotteinen syöminen kannattaa myös siksi, että niillä, jotka syövät proteiinipitoisen aamupalan, elimistö pysyy kylläisempänä päivän ajan.

Iltasyömistä ei tarvitse eikä kannatakaan jättää kokonaan pois. Yön aikana esimerkiksi elimistön energiavarastot ja aivojen energiavarastot täytetään. Tätä varten kannattaa syödä kevyttä iltapalaa.

-Kofeiinia, sokeria ja rasvaista tai tuhtia ruokaa kannattaa välttää ennen nukkumaanmenoa, koska ne heikentävät unen laatua. Sen sijaan kannattaa syödä tryptofaanipitoisia ruokia: esimerkiksi banaania, siemeniä, pähkinöitä tai täysjyväviljoja. Iltapalan on hyvä sisältää kuitua ja proteiinia, esimerkiksi maitoa tai kasvispohjaisia maitotuotteita.

Entä jos yösyöminen on tullut tavaksi?
Jos yösyöminen on tullut tavaksi, on hyvä huolehtia siitä, että keho saa päivällä tarvitsemansa määrän energiaa. Näin kehon ei tarvitse vaatia energiaa illalla.

Lähde: Terveystalo Oyj

Exit mobile version