OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Ropecon2019: Roolipeliharrastajan tulee osata heittäytyä – katso video!

Viime viikonloppuna roolipeliharrastajat pääsivät tapaamaan toisiaan, kun Helsingin Messukeskuksessa järjestettiin vuosittainen Ropecon-tapahtuma. Messarin käytävillä vaelsi jos jonkinmoista haltijaa, soturia sekä supersankaria. Oho Live TV piipahti paikan päällä lauantaina ja tutustui tähän monipuoliseen ja luovaan harrastukseen.

Teksti jatkuu videon jälkeen.

Roolipeli- ja cosplay-harrastaja Noora Lindén oli Ropeconissa luennoimassa viesti- ja piirtovälineillä tapahtuvasta roolipelaamisesta. – Tunnetuimmat roolipelaamisen muodot ovat varmasti pöytä- sekä live-pelit, mutta pelata voi myös millä tahansa viestimuodolla. Näihin kuuluvat esimerkiksi erilaiset nettifoorumit tai piirto-ohjelmat, Lindén kertoo. Live-pelaamisessa, eli larppaamisessa, henkilöt kehittävät omat hahmonsa sekä luovat niille asut ja tarinan. – Roolipelaajan tärkeimmät ominaisuudet ovat varmasti heittäytymiskyky, avoimuus sekä kokeilemisen halu, Lindén jatkaa. Pelien aiheet otetaan usein elokuvista tai kirjoista, mutta kukaan ei estä luomasta omaa fantasiamaailmaa.

Cosplayssa jäljitellään usein japanilaisia piirroshahmoja.
Roolipelejä voi pelata myös pöytäpelimuodossa.

Maallikolla menee helposti sekaisin roolipelaaminen sekä cosplay. Molemmissa on mahtavia asukokonaisuuksia, mutta ero näissä on se, että cosplayssa yleensä käytetään japanilaisia anime- tai mangahahmoja. Puvut ja hahmon olemus pyritään jäljittelemään mahdollisimman tarkasti. Roolipelipuolella taas hahmon voi luoda itse ja siinä keskitytään enemmän tapahtumien näyttelemiseen. – Pelaaja on tuo hahmo koko pelin ajan, kesti se sitten tunnin tai kaksi, Lindén toteaa.

Harrastukseen mukaan pääseminen yritetään pitää mahdollisimman vaivattomana. Todellisuuspakolaiset ry. on vuonna 2016 perustettu jäsenvetoinen yhdistys, jonka tehtävänä on edistää roolipelitoimintaa ja olla mukana nuorisotyössä. Yhdistys järjestää pelitapahtumia sekä toteuttaa elävöitystä ja tilaustöitä, kuten lasten seikkailuratoja. Heiltä voi myös vuokrata lavasteita omiin roolipelitapahtumiin. – Suosituimmat teemat ovat ehdottomasti erilaiset fantasiamaailmat. Niistä on helppo lähteä liikkeelle, yhdistyksen Olga Nisumaa kertoo. Yhdistyksen kautta on myös mahdollista aloittaa roolipeliharrastus. – Neuvomme mielellämme ja autamme mukaan toimintaan! Nisumaa hymyilee.

Mikäli roolipelit kiinnostavat, kannattaa lukaista Ropeconin opas ensikertalaiselle!

Olga Nisumaan oma hahmo “Ruska” on leikkisä metsänhenki.