OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Lahti Historic Rally starttaa 18. kerran

Ensimmäinen Lahti Historic Rally ajettiin jo vuonna 2002 ja siihen kuuluu sekä kansallinen että kansainvälinen luokka. Kilpailun lähtö- ja maalipaikkana toimii perinteisesti Lahden satama. Kilpailijat kokoontuvat Vesijärvelle lähdön odotusalueelle ja startti tapahtuu toriaukiolta kello 10.01. Perjantain erikoiskokeet ajetaan Kouvolan suunnalla ja lauantaina Lammin (Hämeenlinna) puolella. Kansainväliseen Lahti Historic Rallyyn kuuluu 12 erikoiskoetta. Perjantaina ajetaan kuusi erikoiskoetta, joiden yhteispituus on 79 kilometriä. Lauantain 76 kilometriin kuuluu niin ikään kuusi erikoiskoetta. Kansainvälisen kilpailun kuljettajat ajavat nuoteista, kansalliseen historic-luokkaan osallistuva kilpailija voi valita myös kaksipäiväisen kilpailun ilman nuotitusta.

Tänä vuonna Historic Rallyyn osallistuu kilpailijoita myös useasta eri maasta. Torstain lehdistötilaisuuteen oli saapunut suomalaisten lisäksi Italian ja Australian tiimit. – Suomessa ajettavat maisemat ovat kerrassaan mahtavia! Olen ollut täällä useasti, joten tiedän mitä odottaa, toteaa italialainen Andrea “Zippo” Zivian yhdessä kartturinsa Nicola Arenan kanssa. Zivian on koko ralliuransa aikana ajanut ainoastaan neljä rallia soralla. Mieheltä löytyy kuitenkin kokemusta niin Italian kuin Euroopankin mestaruuksista.

Lehdistötilaisuudessa tunnelmiaan kertoivat Ville Silvasti (vas.), italialaiset Zippo ja Nicola Arena, australialaiset Darryn Snooks ja Tracey Dewhurst, Tommi Hannuksela, Sverre Norrgård ja viimeisenä oikealla Ari Koponen.

Australialaiset Darryn Snooks ja kartturi Tracey Dewhurst olivat suunnitelleet jo useita vuosia rallien ajamista Euroopassa. Lahti Historic Rallya ennen he ajoivat Ruotsin Midnight Sun -kilpailussa. – Jokainen ralli on ollut erilainen. Meidän tavoitteenamme on päästä täällä maaliin ilman vahinkoja, Snooks sanoo. Lahden jälkeen auto jää Suomeen ja Snooks sekä Dewhurst palaavat tammikuussa Artic Lapland Rallyn pariin. Snooks on ajanut kilpaa 20 vuoden ajan ja Dewhurst omalla tahollaan toiminut kartturina 25 vuotta. Yhdessä ajettuja kilometrejä on kuitenkin vasta vähän.

Kilpailussa on mukana konkareitakin. Heistä mainittakoon Svarre Norrgård, joka on osallistunut jokaiseen Lahti Historic Rallyyn alusta alkaen ja voittanutkin muutaman kerran. – Hieman on kotietua, sillä ensimmäinen osakoe alkaa 200 metrin päästä talliltani, Norrgård nauraa. – Harmillista, ettei mukaan ole saatu kovia nimiä MM- tai EM-tasolta. Sorakisoja saisi olla enemmän, hän lisää. Ville Silvasti taas tokaisee, että hänellä on paras auto tähän ralliin. Silvastin ajamaan Audi Quattroon on talven aikana saatu jonkin verran lisää hevosvoimia. – Nyt on mentävä lappu lattiassa heti startista. Aiemmin on jääty kakkossijalle, kun vauhti ei ole riittänyt, Silvasti sanoo.

Lahti Historic Rallyn tuloksia voi seurata osoitteessa ajaksi.fi. Oho Live TV vierailee paikan päällä lauantain erikoiskokeilla!