OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Tommi Läntinen liikuttui kirjan julkistustilaisuudessa “Tästä tulee hirveä päivä”

Yksi suomalaisen musiikin uranuurtaja on ollut Tommi Läntinen, joka on keikkaillut jo useamman vuosikymmenen kotimaisilla estradeilla. Tutunoloiset pitkät oranssit hiukset hulmusivat torstaina Minerva- kustantamon tiloissa, kun juuri 60 vuoden ikään tulleen miehen elämästä kirjoitettu kirja julkaistiin.

– Tässä ollaan kiitollisena, vähän häkeltyneenä ja huojentuneena, että homma on siltä osin pulkassa, että kirja julkaistaan tänään, Läntinen totesi.

Miehen herkkyydestä saatiin osviittaa itse tilaisuudessa, kun hänet kukitettiin, korkattiin alkoholittomat kuohuvat ja sen päälle julkaisutilaisuudessa ollut väki lauloi artistille onnittelulaulun. Tämä sai miehen kyyneliin, vaikka Pepe Willberg ei paikalla ollutkaan.

– Tästä tulee ihan hirveä päivä, sanoi laulun jälkeen kyyneleitä silmäkulmista pyyhkinyt Läntinen.

Teksti jatkuu videon jälkeen. Videolla näet haastattelun Tommi Läntisen kanssa.

Pitkä kaksivuotinen on takana, kun laulaja purki tuntojaan toimittaja Susanna Ruuhilahdelle. Keskustelusessioiden aikana syntyi ystävyys, valutettiin kyyneleitä ja naureskeltiin. Näin parivaljakko kuvaili kirjaprosessia, joka oli kirjan päähenkilön mukaan myös hyvin terapeuttinen.

– Kyllä siinä oma hommansa on, kun kaikkihan ei ole kauhean kivaa ja sielläkin pitää käydä. Kaikkia ei edes muista, Läntinen kertoi kirjan teosta.

Kaikkea muistamista ei jätetty Tommin varaan, vaan kirjaa varten haastateltiin myös miehen läheisiä sekä työkavereita.

– Sitä kautta tuli sitten sellaisia, että ai niin ja se taas herätti jonkun muiston.

Kirja on eräänlainen päätepiste Tommi Läntisen ensimmäiselle 60 vuodelle. Tapahtumia on miehen elämässä riittänyt, mutta kaikesta hän on selvinnyt. Helsingissä Minervan tiloissa oli mies, jonka läsnäolo antoi aurinkoa myös ympärillä oleville ihmisille.

– Rikasta elämää olen viettänyt. Olen saanut kokea ihan uskomattoman hienoja juttuja ja kokemuksia. Todella rikasta ja täyttä elämää, myös sillä tavalla, että olen sitä ahminut tosi paljon. Sillä tavalla, että on tullut paha olo ja ähky, Läntinen totesi.

Vuosiin on mahtunut myös monia hittejä, joista kaikista koskettavin on ollut; Syvälle sydämeen sattuu- kappale, jossa lauletaan koulukiusaamisesta.

– Ystäväni edesmennyt lauluntekijä, leffantekijä ja mainosmestari Juha Tapaninen kirjoitti tuon laulun, kun hänen toinen tyttärensä joutui koulussa kiusaamisen kohteeksi ja joutui vaihtaa koulua. Se oli ratkaisu siihen, joka oli tosi epäreilu, Läntinen alusti.

– Tappi soitti mulle ja sanoi, tules Tommi kuuntelemaan. Menin Storyfilmiin ja kuuntelin sen demon. Se kuulosti sellaiselta niin kuin balalaikataustaiselta Leonard Cohenilta in Russia. Se kolahti heti se teksti ja lupasin tehdä kappaleen.