OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Ensi-illassa: SE – Toinen luku

Onko termi koulrofobia tuttu? Pian on.

Tämän viikon perjantaina 6. päivä sai Suomessa ensi-iltansa Stephen Kingin kirjaan perustuva kauhuelokuva SE – Toinen luku. Nimensä mukaisesti tämä leffa on jatkoa ykkösosalle, joka tuli teattereihin vuonna 2017. Alunperin kirjaversio on julkaistu vuonna 1986.

Lyhykäisyydessään elokuvan tapahtumat sijoittuvat Derryn pikkukaupunkiin, jossa Bill-nimisen pojan pikkuveli Georgie katoaa ja löytyy julmasti murhattuna. Pian vastaavanlaisia tapauksia tulee esille lisää. Perinteisestä sarjamurhaajasta ei kuitenkaan ole kyse, vaan muotoaan muuttavasta demonista, joka näyttäytyy lapsille Pennywise-pellen muodossa. Tästähän sitten saadaan kunnon soppa aikaiseksi, jota lähtevät selvittämään Bill kuuden ystävänsä kanssa. “Luuserien kerhona” tunnettu porukka pääseekin tappajapellen jäljille…

Jatko-osassa ykkösestä tuttu porukka on kasvanut aikuisiksi ja edellisistä tapahtumista on kulunut 27 vuotta. Derryyn jäänyt Mike joutuu kuitenkin kutsumaan lupauksen tehneet ystävänsä takaisin, sillä näyttää siltä, että Pennywise on tehnyt paluun ja terrorisoi taas kaupunkia. Jokainen luuserikerhon jäsen on päätynyt omalle uralleen, mutta saatuaan tiedon vanhasta kotikaupungistaan he ovat pakotettuja lähtemään Derryyn.

Ensimmäinen osa ei välttämättä tarjoillut kauhun ystäville juurikaan mitään erikoista, lukuunottamatta muutamaa säikyttelyä. Kakkososa lupailee jo parempaa, sillä sen on mainittu sisältävän kohtauksen, joka leikattiin ensimmäisestä elokuvasta pois sen järkyttävyyden takia. Ensi-illassa olikin sali myyty viimeistä paikkaa myöten loppuun. Alussa päästään säpsymään perinteistä pimeässä hiippailua ja muita ikäviä yllätyksiä, mutta leffan puolessa välissä alkaa kauhutykitystä olla jo siinä mitassa, että huomaan joidenkin katsojien poistuvan salista lopullisesti. Myönnettäköön, että olen suhteellisen hyvä katsomaan kauhupätkiä, mutta nyt takoi omakin pumppu jo huolestuttavaan tahtiin. Kohtausten välillä ei juurikaan pääse tasaamaan pulssia. Tässä vaiheessa ryhdyin ihmettelemään, miksi elokuva on vain K16, eikä K18.

Elokuvan kesto on 2 h ja 50 minuuttia, joka tuntuu loppupuolella olevan turhan paljon. Kohtauksen vaihtuessa osaa jo päätellä mitä tuleman pitää, mikä saattaa olla herkimmille ihan hyvä asia. Kaikesta huolimatta leffa pitää sitkeästi otteessaan loppuun asti. Mikäli on kova Stephen King -fani tai ykkösosa on nähtynä, suosittelen silti asettumaan teatterin penkkiin ja käymään tuon vajaan kolmituntisen setin läpi. Ainakaan ei pääse nukahtamaan!

Arvosana: 3,5/5 tähteä

SE: TOINEN LUKU
Ensi-ilta: 6.9.2019
Kesto: 2 t 50 min
Ohjaaja: Andy Muschietti
Pääosissa muun muassa: Jessica Chastain, James McAvoy, Bill Skarsgård

Kuvituskuvat: Finnkino