OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Kansainvälisenä itsemurhien ehkäisypäivänä tiistaina 10.9. keskiössä nuorten mielenterveys

Joka kolmas nuori on harkinnut itsemurhaa, ja avun tarve korostuu etenkin nuorten keskuudessa. MIELI Suomen Mielenterveys ry:n tänään starttaava itsemurhien ehkäisykampanja rakentuu itsemurhasta selviytyneiden aitoihin tarinoihin. Kampanjan tavoitteena on kannustaa puhumiseen myös elämän vaikeammistakin puolista.

MIELI ry:n teettämän kyselyn mukaan lähes joka viides suomalaisista on joskus vakavasti harkinnut itsemurhaa. Nuorista, 18–34-vuotiaista aikuisista, joka kolmas kertoo joskus harkinneensa vakavasti oman henkensä riistämistä. 

Apua itsetuhoisiin ajatuksiin haetaan vaihtelevasti. Vastaajista 44 prosenttia ei ollut hakenut apua itsetuhoisiin ajatuksiinsa, miehistä peräti 51 prosenttia.

– Itsemurha vaikuttaa aina myös läheisiin. Läheisen itsemurha tai itsemurhayritys on traumaattinen kokemus, jolle altistuu arvion mukaan kuusi henkilöä, kertoo MIELI ry:n Itsemurhien ehkäisykeskuksen päällikkö Marena Kukkonen

Kyselyn mukaan joka toinen suomalainen tuntee henkilökohtaisesti jonkun, joka on tehnyt tai yrittänyt tehdä itsemurhan.

– On selvää, että yksikin itsemurha on liikaa. Nuorten hyvinvointiin tulisi kuitenkin kiinnittää erityistä huomiota, sillä vastuullamme on varmistaa, että nuoret pärjäävät ja jaksavat myös tulevaisuudessa.

Itsetuhoisista ajatuksista selvinneiden omat kertomukset tuovat toivoa

Tiistaina 10.9. on kansainvälinen itsemurhien ehkäisypäivä. Tänä syksynä MIELI ry:n itsemurhien ehkäisykampanja #mitäkuuluu pureutuu nuorten mielenterveyteen.

– Mielenterveysongelmiin liittyy edelleen stigma, joka pitää monet vaitonaisina voinnistaan. Vastavuoroisesti alakuloisen, itsemurha-alttiin läheisen kohtaaminen koetaan usein vaikeana. Ei tiedetä, mitä sanoa tai tehdä auttamiseksi, sanoo Kukkonen.

#mitäkuuluu on kampanja aidon kohtaamisen ja välittämisen puolesta ja kannustaa puhumiseen myös elämän vaikeammistakin puolista. Kampanjan pääelementti on Selviytyneiden galleria, jonka tavoitteena on vähentää stigmaa vaikean aiheen ympäriltä ja antaa toivoa itsetuhoisten ajatusten kanssa kamppaileville. 

– Selviytyneiden galleriassa esiintyvät ihmiset ovat todiste siitä, että itsetuhoisista ajatuksista voi selvitä.

Selviytyneiden galleria löytyy Instagramista, minkä lisäksi kampanja näkyy vahvasti sosiaalisessa mediassa muun muassa nuorten suosimassa Jodelissa sekä mediassa.

MIELI ry perusti keväällä 2018 uuden itsemurhiin keskittyvän yksikön, Itsemurhien ehkäisykeskuksen. Keskus tekee aktiivista vaikuttamistyötä itsemurhien ehkäisemiseksi.

Kampanjan on toteuttanut yhdessä MIELI ry:n kanssa mainostoimisto Bob the Robot ja kampanjan viestintää on toteuttanut Viestintätoimisto Manifesto. Kuvittavassa roolissa kampanjassa näkyy mietelauseita ja eläinhahmoja yhdistävä Cup of Therapy. Helsingin Rautatieaseman paraatimainospaikat on mahdollistanut Clear Channel.

Lue lisää tutkimustuloksista: https://cisn.co/2kBxHfz 

Katso itsetuhoisista ajatuksista selviytyneen Jennie Karin videokertomus tästä: https://youtu.be/rcISxHatfRw

Jos epäilet jonkun suunnittelevan itsemurhaa:          

  • Kysy rohkeasti onko hänellä itsemurha-ajatuksia.
  • Kuuntele ja anna tilaa toisen tunteille – luo turvallinen ilmapiiri asiasta puhumiselle.
  • Ole oma itsesi – se riittää.
  • Auta arjesta selviytymisessä ja avun hakemisessa.

Älä:

  • Tuomitse itsemurha-ajatuksista.
  • Kyseenalaista toisen kokemia tunteita.
  • Korjaa toisen mietteitä.
  • Keksi selityksiä toisen tunteille.
  • Välttele aihetta tai ihmistä, josta olet huolissasi.

Apua ja tukea:
Kriisipuhelin 09 2525 0111 
Päivystysajat: arkisin klo 9.00–07.00 sekä viikonloppuisin ja juhlapyhinä 15.00–07.00

mieli.fi/tukea-ja-apua

MIELI Suomen Mielenterveys ry: www.mieli.fi

Nuorille lisäksi:
Sekasin-chat: Sekasin.fi | YTHS: Yths.fi | Nyyti ry: Nyyti.fi

Kuvituskuva: Fernando @dearferdo / Unsplash