OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Anne Rautiaisen ohjaamassa Anton Tšehovin Lokissa ajaton läpileikkaus ihmisen sieluun sulautuu kirkkaiden näyttämökuvien kauneuteen

Kansallisteatterin Pienellä näyttämöllä 18. syyskuuta ensi-iltansa saava Lokki on visuaalista, fyysistä teatteria täynnä vahvoja näyttämökuvia. Tšehovin runollinen ja vivahteikas kieli pääsee oikeuksiinsa näyttämöteoksessa Jalo Kaliman klassisena suomennoksena. Irina Arkadinan roolissa esiintyvä Maria Kuusiluoma viettää esityksen myötä 25-vuotistaiteilijajuhlaansa.

Anton Tšehovin Lokki (1896) ‒ ensimmäinen hänen neljästä suuresta näytelmästään ‒ on mestarillisen syvällisesti kirjoitettu teos taiteesta, rakkaudesta, nuoruudesta, vanhuudesta ja elämänvalintojen oikullisuudesta. Lokin henkilöiden kaipuu on täyttymätöntä. Mitä he lopulta etsivät, mitä haluavat toisiltaan? Sorinin kartanossa järven rannalla aikaansa viettävien ihmisten omahyväinen joutilaisuus ennakoi suurta muutosta, joka häämöttää jo horisontissa ‒ vielä epätodellisen etäisenä mutta vääjäämättömänä.

Lokki kertoo ihmisistä kahden eri aikakauden välissä. Se kertoo ihmisistä kurottamassa kohti toisiaan ja ohittamassa toisiaan.  Haaveista, onnen etsimisestä, epäonnistumisista ja hyväksynnästä. Kirjailija luo näytelmässään tarkan läpileikkauksen ihmiseen tämän kaikissa eri ikävaiheissa. Lokki on teos intohimosta, intohimon hiipumisesta ja epätoivoisista yrityksistä puhaltaa tämä hiipunut intohimo uudelleen henkiin”, ohjaaja Anne Rautiainen tiivistää teoksen tärkeimpiä teemoja.

Visuaalisen ja fyysisen teatterin kehuttu taitaja Anne Rautiainen on aiemmin ohjannut Kansallisteatteriin esitykset Mestari ja Margarita (2017) sekä Perhosia askelten alla (2013).

Ensi-ilta Pienellä näyttämöllä 18.9.2019

Rooleissa Aksa Korttila, Maria Kuusiluoma, Jussi Lehtonen, Esa-Matti Long, Miro Lopperi (TeaK), Pirjo Määttä, Emmi Parviainen, Mika Piispa, Taisto Reimaluoto ja Vesa Vierikko

Ohjaus Anne Rautiainen
Suomennos Jalo Kalima
Lavastus Katri Rentto
Pukusuunnittelu Saija Siekkinen
Koreografia Jenni Nikolajeff
Valosuunnittelu Ville Toikka
Äänisuunnittelu Esa Mattila
Videosuunnittelu Pyry Hyttinen
Naamioinnin suunnittelu Laura Sgureva