OhoTV Suomi

Jokainen hetki on liven arvoinen

Ähtäri – kotimaan matkailun helmiä

Kotimaan matkailussa on monta hyvää puolta. Esimerkiksi lapsiperheille matkustaminen voi olla haastavaa, sillä pitkät välimatkat, ruokavalion haasteellisuus ja vieras ympäristö lapselle voivat aiheuttaa päänsärkyä. Suomessa reissatessa voi kuitenkin löytää todella hienoja paikkoja eikä tarvitse lähteä hakemaan elämyksiä kovinkaan kauas!

Vierailimme syyskuussa Ähtärissä, Etelä-Pohjanmaan maakunnassa sijaitsevassa luonnonläheisessä kaupungissa. Vaikka kaupungissa asuukin vain noin 5000 ihmistä, niin ulkomaalaiset kuin kotimaisetkin turistit löytävät itsensä sieltä vuosi toisensa jälkeen. Ähtärin tunnetuimpia vierailukohteita ovat Ähtärin eläinpuisto, joka sai vuonna 2018 kaksi isopandaa. Tutustumme heihinkin vielä tarkemmin!

Voit myös katsoa videon samasta aiheesta! Teksti jatkuu videon jälkeen.

Lisäksi Ähtärin läheltä löytyy esimerkiksi Tuurin kyläkauppa, joka tunnetaan televisiosta sekä tietysti Duudsonit Activity Park. Tekeminen ei kuitenkaan lopu kesken täällä ihanassa maanläheisessä kaupungissa!

Tutustutaankin nyt tarkemmin Ähtärin eläinpuistoon!

Ähtärin eläinpuisto perustettiin vuonna 1973 ja siellä asuu sellaisia eläinlajeja, jotka selviävät eläinpuistossa säässä kuin säässä. Kävelyreittien varrella pääsee näkemään niin suomalaisiakin lajeja, kuin myös eksoottisia lajeja Aasiastakin. Kaikki eläimet asuvat hyvin luonnonmukaisissa oloissa, mikä mahdollistaa myös sen, että ne pääsevät halutessaan piiloon ihmisiä. Meillä ei tosin ollut ongelmaa tämän osalta, sillä kaikki eläimet, jotka halusimme nähdä, olivat kyllä paikalla!

Syksy on erinomaista aikaa vierailla eläinpuistoissa. Kuumina kesäpäivinä eläimet ovat usein velttoja ja väsyneitä, kun taas syksyn viilenevä sää saa eläimet heräille. Ainoastaan karhut ovat niitä, jotka alkavat taas rentoutumaan – ne valmistuvat pikkuhiljaa talviunille.

Meidän ensimmäinen päivämme sujahti Ähtärin eläinpuistossa todella nopeasti. Päätimme siirtyä hotellin puolelle ja tutustua Pandataloon sekä Farmiin seuraavana päivänä. Tekemistä löytyy siis koko viikonlopuksi! Hotelli Mesikämmen sijaitsee heti eläinpuiston toisella puolella ja on aivan ihana, luonnonläheinen hotelli järven rannalla. Perhemajoitus onnistuu hyvin.

Ruokailu onnistui hotellin omassa ravintolassa hyvin ja lapsillekin oli tekemistä. Syyskuussa vielä oli hieman ruuhkaa hotellissa, mutta muuten syksy on rauhallisempaa kuin kesällä. Illallisen jälkeen pääsee keilaamaan heti hotellin ravintolan vieressä sijaitsevalle keilaradalle.

Seuraavana päivänä tutustuimme Pandataloon – mitä mahtavia tunteita ja elämyksiä se herättikään. Pandatalossa voi vierailla myös erikseen tai sen voi lisätä myös puiston yhdistelmälippuun. Pandatalossa pääsee tutustumaan kahteen isopandaan, Lumiin ja Pyryyn. Heidät pääsee näkemään todella hyvin ja läheltä, joten kannattaa ehdottomasti ottaa kamera mukaan. Pandatalossa pääset oppimaan pandoista paljon uutta ja tärkeää on muistaa pitää yllä hiljaisuutta. Pandat ovat kovin herkkiä eläimiä, joten metelöinti talossa ei ole sallittua. Siitä muistuttavat myös äänimittarit talon sisällä! Lumi ja Pyry saavat itse päättää viettävätkö aikaa sisällä tai ulkona. Me löysimme heidät sunnuntaipäiväunilta tällä kertaa.

Lisäksi eläinpuiston lippuun kuuluu Farmi, jossa pääsee tutustumaan suomalaiseen maatilaan ja maatilalla asuviin eläimiin. Farmin lampaat, hevonen, poni, kissat, kanat, lehmät ja vuodet ovat silitettäviä ja paijattavia, sekä niistäkin pääsee oppimaan paljon uutta. Lisäksi voimme tutustua vanhaan suomalaiseen kansakoulun toimintaan ja sepän työhön.

Ähtärin eläinpuisto keskittyy paljon lajisuojeluun ja tutkimustyöhön kansainvälisesti. Isopandat ovat vain yksi, tosin hyvin merkittävä osa, sitä kaikkea. Tiesitkö, että esimerkiksi Ähtärinkin eläinpuistossa olevat visentit ja vesikot kuolivat luonnossa sukupuuttoon? Ne ovat erinomainen esimerkki siitä, kuinka tärkeää lajisuojelu on. Ähtärin eläinpuisto ei olekaan pelkkä eläintarhavierailu, vaan sitä voi melkein pitää retkeilykohteenakin. Puistoon voi ottaa mukaan myös omat eväät ja grillailla järven rannalla – muut tarvikkeet löytyvät nimittäin paikan päältä. Aikaa kannattaa varata reilusti, ainakin pari tuntia, sillä jos olet oikeassa paikassa oikeaan aikaan, voit napata metsästä mukaan muutaman mustikankin!

Kaupallinen yhteistyö Ähtärin eläinpuiston kanssa, mutta tekstissä ja videolla esitetyt mielipiteet ovat omia.

Valokuvat: Juhani Jantunen